Més carrils bici i pacificar entorns escolars: els pressupostos dels barcelonins

En aquesta primera edició han votat 39.433 persones i s'han escollit 76 projectes

4 min
El projecte amb més vots demana millorar el Parc de l'Espanya Industrial

BarcelonaEls barcelonins ja han escollit una petita part dels pressupostos municipals i han decidit, entre altres projectes, destinar més espai per als vianants al carrer Balmes; construir carrils bici en llocs com la Via Augusta o la travessera de les Corts; crear un pulmó verd a l'escola Farigola del Clot o remodelar el parc de l'Espanya Industrial. En total, 39.433 barcelonins han participat en la votació, que es podia fer del 10 al 20 de juny entre els 200 projectes finalistes, 20 per cada districte. El regidor de Participació, Marc Serra, ha felicitat els ciutadans que havien presentat les seves propostes i també els que han acabat votant i els tècnics que ho han fet possible. "Aquesta era la primera edició i era un repte polític", ha dit. Els 76 projectes escollits costaran 29 milions d'euros, una mica per sota dels 30 milions que l'Ajuntament havia posat com a límit. El regidor de participació ha assegurat que "els pressupostos participatius han vingut per quedar-se" ja que "els ciutadans no es conformen en votar cada quatre anys i quan se'ls dona l’oportunitat responen de forma massiva".

Principals projectes escollits

Tots aquests projectes es realitzaran, mentre que, segons ha avançat el regidor, alguns dels que han quedat fora també s'acabaran executant, tot i que a un altre ritme. Aquests són els principals projectes que tiraran endavant distribuïts per districtes:

Sants-Montjuïc

El projecte més votat de tota la ciutat ha estat el de millorar el Parc de l'Espanya Industrial (a Hostafrancs), amb 3.351 vots. Segons ha explicat Serra, que és també regidor de Sants-Montjuïc, entre els problemes que presenta aquest parc hi ha l'espai destinat als gossos, que és molt petit i fa que els acabin deixant córrer per les zones enjardinades. El cost d'aquesta remodelació serà de 850.000 euros. Els participants també han decidit reformar el camp esportiu Julià de Capmany per la a pràctica del criquet i esports minoritaris (2.989 vots) o pacificar Sants antic (2.483 vots). Aquest és el districte on s'han registrat més vots, 34.187.

Ciutat Vella

Al primer districte de la ciutat el projecte més votat demana enjardinar el Raval (1.980 vots) i també posar en valor la muralla romana (1.530 vots). També demanen adaptar als infants la plaça dels Àngels (1.450 vots), que actualment és molt utilitzada pels patinadors. En aquest districte, els ciutadans, que en total han registrat 19.697 vots, també han decidit instal·lar una boia per mesurar l'acidificació del Mediterrani (1.154 vots).

Eixample

Al districte més gran de la ciutat s'han registrat 35.023 vots i la majoria eren per demanar que s'ampliï la xarxa d'eixos verds de l'Esquerra de l'Eixample (2.816 vots), o per impulsar cinc ecoxamfrans al carrer Aragó (2.805 vots). Els veïns del districte amb més trànsit de Barcelona també han escollit posar fi a les "autopistes" de l'Esquerra de l'Eixample" (2.516) així com pacificar els entorns escolars del carrer Entença (1.687).

Les Corts

A les Corts, la proposta més votada demana a l'Ajuntament que iniciï la construcció d'un carril bici a la Travessera de les Corts (1.212) i també que es pacifiqui l'entorn d'aquesta via ràpida al seu pas pel carrer Vallespir. Com a Ciutat Vella i Gràcia, els veïns també volen "més verd" i ampliar els recursos per a entitats juvenils, entre d'altres. En aquest districte s'han registrat 11.513 vots.

Sarrià-Sant Gervasi

Crear un carril bici a la Via Augusta (1.009 vots) i guanyar més espai per al vianant al carrer Balmes (946) són els dos projectes més votats al districte de Sarrià-Sant Gervasi. També volen crear una superilla al barri del Farró i cultivar un hort comunitari a Sarrià de Dalt.

Gràcia

Els graciencs tenen molt clar que la gran necessitat actual és convertir el districte en un espai més verd (2.885 vots), així com recuperar els camins de Vallcarca a Collserola. També demanen acabar amb els espais foscos i instal·lar un lavabo públic a la plaça de les Dones del 36. En aquest districte s'han registrat un total de 23.188 vots.

Horta-Guinardó

Rehabilitar la part històrica del Parc del Guinardó (1.597 vots) i millorar el pati de l'Escola de les Aigües (1.442 vots) són les principals peticions dels veïns d'Horta-Guinardó, que han registrat un total de 18.486 vots. També demanen al govern municipal que s'atreveixi a crear un carril bici de la ronda Guinardó i millorar l'estany dels Jardins del Baix Guinardó.

Nou Barris

La principal reclamació dels veïns de Nou Barris (on s'han registrat 17.556 vots) mira cap al verd. La proposta amb més suport insta l'Ajuntament a reforestar Collserola (1.889 vots), seguida per crear un parc esportiu inclusiu a Can Dragó. També demanen crear un parc agrari urbà a Can Valent, així com crear un carril bici a Fabra i Puig.

Sant Andreu

Els andreuencs han votat perquè es millori el Parc de la Pegaso (2.994 vots) però també han forçat l'Ajuntament a construir el primer parc inclusiu de la ciutat als Jardins de Massana i pacificar el nucli antic de Sant Andreu del Palomar. També han decidit fer un pati més inclusiu a l'Escola El Sagrer. En total s'han registrat 18.905 vots.

Sant Martí

Convertir el pati de l'Escola La Farigola del Clot en un pulmó verd ha estat la proposta més votada a Sant Martí (2.430 vots), després d'una campanya dels seus promotors, amb cartells pels carrers i tot. També han demanat fer una superilla al Camp de l'Arpa del Clot (2.205 vots) així com rehabilitar la nau annexa de Can Ricart per a usos comunitaris. En aquest districte s'han registrat 28.419 vots.

stats