Barcelona

El ple de Barcelona torna a castigar la solitud de Collboni

L'oposició aprova una proposició de Junts que critica la gestió de l'alcalde fins ara

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el ple del mes d'abril

BarcelonaUn cop més, i comença a ser tradició, el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha castigat aquest divendres la solitud de l'alcalde, Jaume Collboni. Aquest cop ho ha fet coincidint amb el primer dia de campanya de les eleccions catalanes del 12-M i a través d'una proposició de Junts que constatava la "manca de suports" de l'actual govern municipal i li retreia "la manca de diàleg i de capacitat d'arribar a acords". La proposta, aprovada amb els vots de Junts i els comuns i l'abstenció d'ERC, el PP i Vox, suma una nova fita a la llista de derrotes de Collboni, que des del mes de desembre ja havia vist com li impedien l'aprovació dels pressupostos a la primera, com li tombaven el full de ruta del mandat, com li retiraven la confiança i com s'aprovava una proposta que criticava la seva "inacció".

La votació d'aquest divendres evidència la debilitat del govern de Collboni, però també la incapacitat de l'oposició per articular cap alternativa més enllà de la de subratllar la soledat del govern. La prova més clara és que mentre suma estirades d'orelles al ple, l'alcalde aconseguirà la setmana que ve l'aprovació automàtica dels pressupostos del 2024 un cop el 2 de maig venci el termini donat a l'oposició per presentar una moció de censura contra ell. A això s'ha aferrat aquest divendres la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, que ha subratllat que "no hi ha una alternativa a un govern del PSC" i ha instat la resta dels grups a no fer "política obstruccionista" i construir acords al voltant de l'actual govern.

L'encarregat de defensar la proposta ha sigut el líder de Junts a l'Ajuntament, Xavier Trias, que ha censurat que Collboni hagi sigut incapaç de crear "cap majoria estable" i hagi perdut votacions com la del Pla d'Actuació Municipal (PAM), les ordenances o els pressupostos. "No és el mateix governar que estar al govern", ha alertat Trias, que ha instat Collboni a "prendre decisions" i "no amagar el cap sota l'ala".

Des dels comuns, la portaveu a l'Ajuntament, Janet Sanz, ha coincidit amb Trias a destacar la "falta de diàleg" del govern municipal, a qui ha demanat una "reflexió d'alt nivell". Al·ludint a l'"assetjament" que ha denunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, Sanz ha reivindicat que el que hauria de fer l'Ajuntament de Barcelona és articular un govern d'esquerres. "Van per nosaltres, i el millor que pot respondre Barcelona és un govern fort, estable i progressista", ha defensat.

Abans de la convocatòria d'eleccions catalanes, l'horitzó amb què es treballava a l'Ajuntament era el d'articular un pacte de govern entre el PSC i ERC que donés continuïtat a l'acord de pressupostos. Tot i que el 12-M l'ha deixat a la nevera i s'ha de veure com afecta el resultat de les eleccions a les aliances a l'Ajuntament, aquest divendres el grup republicà s'ha abstingut i ha centrat la seva intervenció a criticar Junts, a qui ha acusat de fer una "escenificació". "Junts està enfadat perquè una cosa que volia, que era governar amb Collboni, no ha passat", ha dit el regidor Jordi Coronas.

Un pacte contra la multireincidència

Després de constatar un altre revés del ple, Collboni ha pres la paraula per reivindicar que aquest és un "govern que governa", i ha retret a l'oposició la seva actitud. "Si vostès volen recomptar cada mes els efectius, és legítim, però és estèril", ha dit. Per això, els ha animat a canviar d'estratègia i presentar propostes per arribar a acords. En aquest sentit, ha allargat la mà a Junts per Catalunya per impulsar un acord per combatre la multireincidència, i els ha animat a portar conjuntament des de l'Ajuntament de Barcelona una proposta de reforma del Codi Penal. Trias ha recollit el guant, però li ha recordat que fa més de sis anys que el PSOE governa a l'Estat i no ha fet cap canvi legal en aquesta línia.

stats