Urbanisme
Societat Barcelona 03/03/2023

Barcelona ultima, per fi, l'adeu als blocs de formigó de les terrasses

La ciutat sortirà de la pandèmia amb 13.422 cadires més i fins ara ha retirat 2.275 barreres New Jersey i 5.200 pilones

2 min
Una de les noves terrasses protegides del trànsit per blocs de formigó.

BarcelonaBarcelona comença a entrar en el postcovid, també, en el terreny urbanístic. Si les obres que s'estan fent en carrers com Consell de Cent o Rocafort, a l'Eixample, han de servir per girar full del qüestionat urbanisme tàctic, la ciutat també viu immersa aquests dies en el procés de consolidació o retirada de les terrasses de bar que van aparèixer en pandèmia. I que l'Ajuntament es va comprometre a estudiar si podrien mantenir-se. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, havia repetit fins ara que el 2022 seria el de l'adeu als blocs de formigó groc (les polèmiques barreres New Jersey), amb els quals les taules i cadires guanyades en calçada es protegeixen del trànsit. Però aquest comiat s'està prolongant més de l'esperat i, entrat el mes de març, blocs i pilones encara formen part del paisatge de la ciutat.

Segons l'últim balanç facilitat a l'ARA, amb les actuacions que l'Ajuntament té programades per als pròxims dies s'arribarà a prop del 90% de terrasses retirades, sigui perquè ja estan instal·lant les plataformes necessàries per poder-se quedar sobre la calçada o perquè desapareixen de manera definitiva. Fins ara, s'han retirat uns 2.275 blocs de formigó groc i unes 5.200 pilones.

Un cop s'hagi retirat, durant els pròxims dies, el 10% restant, Barcelona ja presentarà l'aspecte postpamdèmic pel que fa a les terrasses. I aquest nou dibuix, segons les dades que el Gremi de Restauradors de la ciutat ha obtingut de l'Ajuntament, suposa afegir fins a 1.138 terrasses a les 5.704 que hi havia abans del covid. Aquesta xifra suma 485 llicències que s'han concedit a locals que no tenien terrassa i les 653 que han servit per ampliar algunes de les ja existents. En total, la ciutat sortirà de la pandèmia amb 13.422 cadires de terrassa més de les que tenia el 2019, segons les dades avançades per El Periódico.

Acceptades el 44,2% de peticions

L'Ajuntament haurà autoritzat, segons aquest balanç, el 44,2% (1.138) de les 2.595 sol·licituds presentades pels restauradors. I el districte on el creixement serà més notori és el de l'Eixample, que en sumarà 348 (el 35,7% de les demanades), seguit del de Sants-Montjuïc, que en suma 148 de noves (el 54% de les sol·licitades). Per contra, el districte on n'han tombat més és el de Ciutat Vella, que només afegirà 20 terrasses (440 cadires noves) i ha dit que no al 86,7% de les peticions.

Pel que fa a la instal·lació de les noves tarimes que han de permetre mantenir les taules i les cadires en calçada i acomiadar per sempre els blocs de formigó groc, n'hi haurà 577 de noves. La zona que en tindrà més és l'Eixample, amb 134, seguida de Sarrià-Sant Gervasi, amb un centenar. Ciutat Vella, de nou a la part baixa de la taula, veurà aflorar nou tarimes.

L'Ajuntament considera que ara ja ha entrat a "la recta final" del procés per consolidar les terrasses que es quedaran per sempre i per retirar les que ja han complert la seva funció pandèmica. Durant les pròximes setmanes, els carrers de la ciutat haurien de quedar lliures de blocs de formigó groc.

stats