Salut
Societat Barcelona 26/04/2023

"Barcelona viu taquicàrdica pel soroll"

Nou de cada deu sonòmetres de la ciutat recullen valors superiors als recomanats i els veïns cada cop s'organitzen més contra aquesta problemàtica

3 min
La protesta contra el soroll d'aquest matí a la plaça George Orwwll

Barcelona"Una ciutat on els nivells de soroll no pugen mai és una ciutat avorrida, perquè està bé que la cosa s'animi els dies que hi ha festes, però el que no pot ser és una ciutat que visqui sempre per sobre dels llindars de soroll recomanats, com passa a Barcelona. La ciutat viu taquicàrdica pel soroll i això ens afecta a la salut". El diagnòstic el fa l'arquitecta Olga Subirós, que ha guiat estudiants del Master in Data Design d'Elisava per posar dades al problema del soroll a la ciutat i plasmar-les de forma gràfica en l'exposició Shhh, en col·laboració amb l'agència d'urbanisme 300.000km/s. I les xifres, obtingudes a través d'una petició a Transparència de l'Ajuntament, demostren que el 90% dels sonòmetres que hi ha repartits per Barcelona detecten nivells acústics superiors als recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). I que això, com va reflectir l'ARA en un interactiu, té dues fonts principals: el trànsit, que és la gran font de soroll, i també l'oci nocturn, que és el que genera més malestar veïnal, perquè el que ve dels cotxes s'acaba assimilant com un soroll de fons habitual.

Les denúncies a la Guàrdia Urbana per problemes relacionats amb el soroll s'han multiplicat per quatre si es miren les dades d'abans de la pandèmia, concretament del 2018, i les actuals, i s'han doblat l'últim any, segons la radiografia de l'exposició. Molts veïns de les zones més castigades ja es van començar a mobilitzar abans de l'estiu, que és també quan l'Ajuntament va instal·lar sonòmetres per decretar mesures que pal·liessin els efectes sonors de l'oci nocturn, com retallades d'horaris a les terrasses. Avui mateix, coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, que es commemora des del 1996, hi ha hagut per primer cop protestes a la ciutat.

Gràfic que recull les dades de vint sonòmetres de la ciutat per a l'exposició d'Elisava.

En un acte a la plaça George Orwell, representants de diverses associacions veïnals han demanat "voluntat política" per encarar "amb urgència" la situació. S'hi han aplegat veïns de Gràcia, el Poble-sec, el conegut com a Triangle Golfo del Poblenou o el carrer Enric Granados, a l'Esquerra de l'Eixample, entre d'altres, per reivindicar que Barcelona "no pot ser la gran discoteca d'Europa" i que calen regulacions. Són els mateixos territoris on la gràfica que han elaborat els estudiants d'Elisava també han recollit les corbes més pronunciades de soroll nocturn.

Menys soroll que fa quatre anys

Si es miren les mitjanes diàries, i tot i que el soroll mitjà ha disminuït en 1,7 decibels en els últims quatre anys, es veu que només el 9,7% dels 82 sonòmetres que ofereixen dades s'adiuen a les recomanacions. És a dir, només hi ha vuit aparells que registrin nivells de soroll desitjables, i la immensa majoria estan per sobre dels 65 decibels de mitjana cada dia. I n'hi ha que destrossen aquesta mitjana: com el de la plaça del Raspall de Gràcia (83 db) o els de carrers com Tuset (77 db), Escudellers (74 db), Meridiana (74 db) o Viladomat, a l'altura de Sant Antoni (75 db), i Enric Granados (71 db).

"Els pocs que compleixen són els que estan situats en zones més aïllades, com el carrer Ulldecona (al barri de la Marina del Prat Vermell)", explica Subirós. I la cosa es complica especialment en horari nocturn, quan només el 7,3% dels sonòmetres (sis aparells) registren mitjanes per sota dels 55 decibels recomanats. Hi ha llocs com les places de Gràcia on se superen els 77 de mitjana i hi ha puntes, òbviament, com les festes del barri, quan la corba se'n va molt més amunt. "Barcelona és una ciutat que no descansa, i això, encara que no ho notem, ens deteriora la salut", lamenta Subirós. L'exposició, que es pot visitar a Elisava fins al 9 de juny, forma part del Festival Model 2023 d'arquitectura.

Del gran pacte a l'alcaldia de nit

A les portes de la campanya electoral, l'alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau, ha plantejat avui un "gran pacte de convivència" entre comerç, restauració i veïns. Ho ha dit en els esmorzars organitzats, precisament, pel Gremi de Restauració i Barcelona Oberta, on ha plantejat aquest gran acord per posar límits als possibles "excessos" d'alguns locals que provoquen molèsties als veïns però fer-ho des del diàleg i "en positiu". I ERC també ha aprofitat el Dia Internacional de la Conscienciació contra el Soroll per remarcar que la radiografia que ofereixen els sonòmetres de la ciutat és "inacceptable" i per criticar decisions com la consolidació de moltes de les terrasses que van aparèixer en pandèmia. Els republicans llancen propostes com crear una alcaldia de nit, que s'ocupés només de gestionar aquesta franja horària a la ciutat, o instal·lar més sonòmetres.

stats