Barcelona

Biblioteques tancades per vacances: només una desena seguiran oferint serveis a l'agost

ERC denuncia que no es mantinguin obertes tot i ser refugis climàtics i recrimina al govern de Colau que no hagi ampliat la xarxa

2 min
Biblioteca Montserrat Abello

BarcelonaDe les 40 biblioteques que formen part de la xarxa de Barcelona només deu estan obertes durant tot el mes d'agost (una a cada districte) i quatre més estaran operatives només durant la segona quinzena. Una oferta que el grup d'ERC ha titllat avui d'"inadmissible" tenint en compte que, segons l'últim baròmetre municipal, més d'un 30% dels barcelonins no marxaran de vacances aquest estiu i miraran de fer activitats a la ciutat. A més, les biblioteques són espais inclosos dins de la xarxa de refugis climàtics, és a dir, llocs ben climatitzats on els veïns poden acudir en moments de molta calor. Però a l'agost, quan tenen menys usuaris, la majoria pengen el cartell de "tancat".

ERC defensa que mantenir les biblioteques obertes durant tota la campanya d'estiu és una proposta més que raonable que no tindria un impacte econòmic important per a les arques municipals. Per això la portarà a debat la setmana que ve a la comissió de drets socials. El govern municipal, per ara, declina pronunciar-se sobre el tema i assegura que donarà la seva resposta oficial en el moment del debat en comissió. La queixa dels republicans forma part d'una denúncia més gran dirigida a l'equip de Colau, a qui acusen de no haver ampliat la xara de biblioteques en dos mandats més enllà de dos projectes de renovació: la nova García Márquez, a Sant Martí, i la Montserrat Abelló, a les Corts, que no han fet créixer el còmput total d'equipaments d'aquest tipus a Barcelona. La previsió és sumar-ne dues de noves però ja el mandat que ve.

Els republicans han considerat avui insuficient que encara hi hagi 33 dels 73 barris de la ciutat sense una biblioteca pròpia i ho han trobat especialment sagnant en zones de renda baixa i d'orografia més complicada per la dificultat afegida dels desplaçaments. "La cultura no pot acabar sent un accelerador de desigualtats", ha criticat Maragall, després de remarcar que barris com Trinitat Nova, Torre Baró o la Marina no tenen encara una biblioteca. A Nou Barris, no n'hi ha en vuit dels 13 barris; a Sant Martí, no en tenen quatre dels deu barris... La part més cèntrica de la ciutat està més ben servida: a l'Eixample i a Ciutat Vella n'hi ha una a cada barri.

"Accentua les desigualtats"

La regidora republicana Gemma Sendra ha remarcat, a més, que l'enquesta de participació i necessitats culturals de la ciutat ja evidenciava un contrast important entre els hàbits de lectura dels veïns de barris de rendes baixes (un 60% admetia no llegir llibres) i els de rendes altes (un 39%) i que, per tant, l'objectiu seria facilitar l'accés a la cultura als veïns amb menys recursos. "L’absència de cultura accentua les desigualtats a Barcelona i això hauria de ser insuportable”, ha assegurat Maragall.

stats