Barcelona

Colau es compromet a negociar amb l'Estat la cessió del centre comercial de la Vila Olímpica

Els botiguers denuncien una gestió totalment "centralista" d'un espai que té només 17 dels 50 locals oberts

ARA
3 min
Entrada al centre comercial La Vila, en una imatge de principis d’any.

BarcelonaLa situació al centre comercial El Centre de la Vila és més que crítica. Tal com ha denunciat l'ARA, aquest espai només manté 17 dels 50 establiments oberts i, a més, pateix des de fa deu mesos un conflicte amb la gestió de l’aparcament, a càrrec d'un empresari que se n'encarrega sense permís de la propietat i que acumula denúncies de diferents clients per no deixar-los retirar els cotxes si no paguen sumes desorbitades. A l'aparcament hi han quedat atrapats alguns cotxes de compravenda, motos de lloguer per a turistes i fins i tot 350 cotxes d’alta gamma. Els botiguers que sobreviuen amb les persianes aixecades es queixen que les penúries del centre comercial són anteriors al conflicte del pàrquing i les atribueixen a la mala gestió del centre, que es fa des de Madrid. Un punt que l'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès avui a estudiar: a petició d'ERC, la comissió de presidència s'ha instat a reclamar a l'Estat el traspàs de la titularitat d'aquestes instal·lacions, al barri de la Vila Olímpica del Poblenou.

El centre comercial de la polèmica està gestionat per Olympic Moll, una filial de Mercasa, que és una empresa pública que depèn del govern espanyol. Mercasa té nou centres comercials repartits per tot Espanya, però la seva gestió, segons denuncien els botiguers, “és totalment centralista”. Al centre de la Vila Olímpica no hi ha ni un gerent que s'hi dediqui des de Catalunya, sinó que les instal·lacions es gestionen amb dues persones d’administració que, davant de qualsevol petició, fan d'intermediàries i la traslladen a Madrid.

"L'Ajuntament hi ha d'intervenir com més aviat millor", ha reclamat la portaveu d'ERC, Elisenda Alamany, en el debat de la comissió, on ha defensat reconvertir el centre comercial en un nou mercat municipal. ERC ha demanat "ambició i exigència" al govern de la ciutat perquè negociï el traspàs amb els seus homòlegs al govern de l'Estat i ha demanat que no es repeteixi "el silenci" que diu que va protagonitzar la "vergonyosa" subhasta dels locals del Front Marítim d'ara fa un any. El govern de comuns i socialistes, per mitjà del regidor Marc Serrà, s'ha compromès a entomar el repte, però ha avisat que no serà una qüestió senzilla perquè el fet que la gestió es faci a través d'una mercantil "dificulta la possibilitat d'acord", ja que l'empresa hauria de renunciar als beneficis futurs.

El govern ha defensat, en qualsevol cas, que incorporarà aquest centre comercial a l'agenda de negociació amb l'Estat, però ha retornat el dard als republicans demanant-los que dediquin els mateixos esforços a exigir traspassos d'edificis buits o mal gestionats de la Generalitat, i ha citat exemples com el solar dels antics jutjats, al passeig Lluís Companys, o els pavellons buits del Palau de Pedralbes que reclama la Casa Àsia. La petició s'ha aprovat amb els vots d'ERC, JxCat i el govern municipal, mentre que la resta de formacions s'han sumat a la demanda a ERC de tenir el mateix grau d'exigència amb tots els governs.

"El que presenten és un clàssic d'ERC: exigir edificis a l'Estat", ha assegurat Josep Bou, del PP, que ha considerat cert que la gerència del centre comercial hauria de treballar sobre el terreny, però ha rebutjat la idea de convertir-lo en un mercat municipal. També Cs, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita s'han situat en la mateixa línia. El text aprovat, a més del cas concret del centre comercial de la Vila Olímpica, també demana al govern municipal que engegui negociacions amb un màxim de tres mesos amb el govern espanyol per obtenir la titularitat d’aquells edificis i terrenys, sense ús o amb un ús no adequat, que són de propietat estatal.

stats