Barcelona

“Estic desesperat”: SOS dels botiguers del centre comercial de la Vila Olímpica

Dos terços dels comerços del recinte estan tancats

3 min
Una clienta dins del centre comercial, amb parades tancades

BarcelonaEra la inversió de la seva vida: una pizzeria amb la clientela feta i sense gaire competència per la zona. El local, de més de 400 metres quadrats, estava sota el paraigua del Centre Comercial La Vila, a la Vila Olímpica. Calia una inversió de més 110.000 euros per acabar d’adequar l’espai i tot semblava fet. El 20 de novembre del 2019, Omar Al Edili va signar el lloguer del local, amb la idea de començar a servir pizzes a dojo al cap de dos mesos. Aquella il·lusió, però, ha donat pas a la desesperació. Les restriccions forçades pel covid-19 han fet molt difícil mantenir el negoci i la mala gestió del Centre Comercial La Vila l’han acabat d’enfonsar. “En dos mesos em tanquen el local i em fan fora”, diu abatut. "Entre uns i altres, durant tot aquest temps només he pogut treballar un mes, estic desesperat", lamenta. I és que en l'últim any, el covid només ha donat una mica d'oxigen durant els mesos de més calor, i el centre comercial porta dos estius seguits sense aire condicionat. "M’han enfonsat el negoci i m’han enfonsat la vida".

El Centre Comercial La Vila viu en la decepció: dels 50 locals que hi ha, només 17 estan oberts. Des de fa deu mesos pateix un conflicte amb la gestió de l’aparcament. L’empresa que l’explota des de fa gairebé un any ho fa sense el permís dels propietaris del complex i ja no dona les dues hores d'estacionament gratuït per als clients del recinte. Això ha augmentat molt la tensió amb els botiguers, que estan perdent clients. El litigi de l’aparcament ha complicat encara més la convivència del centre comercial, però la majoria dels botiguers consultats insisteixen que aquesta situació és culpa de la mala gestió del centre, que es fa des de Madrid. El Centre Comercial La Vila està gestionat per Olympic Moll, una filial de Mercasa, que és una empresa pública que depèn de l’administració de l’Estat. Mercasa té nou centres comercials repartits per tot Espanya, però la seva gestió, segons denuncien els botiguers, “és totalment centralista”. De fet, el Centre Comercial La Vila ni tan sols té un gerent que el dugui des de Catalunya: només compta amb dues persones d’administració que, davant de qualsevol petició dels botiguers, fan d'intermediàries i ho traslladen a Madrid. Fins i tot Jacinto Díaz, l'home que gestiona el pàrquing sense permís i que té en contra bona part dels botiguers, coincideix amb ells en aquest punt: "La mala gestió no és una cosa d'ara. Mai no han atès aquest centre comercial correctament", diu.

L'episodi de l'aire condicionat ha sigut l'últim capítol que ha encès els comerciants. L'estiu del 2020 es va espatllar i els botiguers van veure, desesperats, com no podien aprofitar el primer mes de treva que va donar la pandèmia. Olympic Moll va decidir arreglar el sistema d'aire condicionat, però els treballs per fer-ho van començar just abans de l'estiu del 2021 i van acabar al setembre. "Aquest estiu hem arribat als 38 graus dins del centre comercial", es queixa el Pere, que hi té una òptica. Segons recorda, "quan el centre comercial va obrir semblava futurista i ara és decadent". Tot i ser un dels botiguers que més temps hi porten, està decidit a abandonar el recinte si troba un altre local pel barri. "En sis anys he vist com tancaven gairebé una vintena de locals", diu la Susanna, una altra comerciant del centre. "La zona central està molt buida i tot plegat és molt tètric", diu, i afegeix que troba a faltar un equip de gerència que sigui capaç d'atraure nous comerciants i activar el centre. “La gestió és nefasta, i amb els anys ha anat a pitjor, no té cap solució”, denuncia un altre botiguer que prefereix no dir el seu nom. "Sempre rebem bones paraules, però mai ens acaben fent cas", diu aquest empresari, que va veure néixer el centre comercial. 

Aquest diari ha preguntat al servei d'administració del centre comercial sobre totes aquestes queixes. Després de traslladar-ho a Madrid, van comunicar que no farien declaracions.

stats