Discriminació
Societat Barcelona 19/03/2023

Colau denuncia un inspector de la Policia Nacional i un guàrdia civil per tuits racistes

L'Ajuntament considera delicte d'odi missatges en què acusaven l'alcaldessa d'haver empadronat ciutadans magribins a canvi de vots

C.M.
2 min
L'alcaldessa Ada Colau, aquest divendres, al ple

Barcelona"Nou escàndol de l'alcaldessa de Barcelona i el seu equip de govern. Fa pocs dies la Guàrdia Civil va entrar en un pis de la zona d'Horta-Guinardó perquè en aquest pis figuraven 1.600 empadronats d'origen magribí. 1.600 empadronats en un sol pis!!! [...] Aquest pis només és un dels molts més que segurament hi haurà. D'aquesta notícia no se n'ha fet ressò cap mitjà, se n'ha tapat l'escàndol. Si Colau guanya les pròximes eleccions municipals ja podrà començar a pensar d'on venen els vots". Aquest és un fragment d'un tuit que diverses persones han compartit a les xarxes socials, entre ells un guàrdia civil i un inspector de la Policia Nacional. L'Ajuntament no només ha desmentit la informació, sinó que ha decidit portar el cas a la Fiscalia acusant els autors, quatre en total, d'haver comès un delicte d'odi. "És un bulo", defensa Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania, que afegeix que no es pot considerar en cap cas una "mentida innocent", sinó una "operació organitzada per sembrar dubtes sobre les eleccions municipals i atacar el col·lectiu de persones magribines". Assegura que els fets denunciats en el tuit no es van produir mai i que, de fet, l'habitatge on consten més persones empadronades a la ciutat és una casa gran amb 34 veïns.

"A l'entrar al pis, la Guàrdia Civil es va trobar que només hi vivien cinc individus. Els 1.595 restants vivien al Marroc, però a l'estar empadronats a Barcelona cobren totes les ajudes que dona l'Ajuntament i, a més, poden votar per correu a les pròximes eleccions municipals", continua la publicació. Segons consta a la denúncia del consistori, el missatge representa "una incitació a l'odi, la rancúnia i l'animadversió cap a la comunitat magribina". A més, ressalten, conté "indubtable contingut calumniós cap a l'alcaldessa de Barcelona".

Els tuits sumen fins a 93.000 visualitzacions. El consistori barceloní no descarta que els quatre usuaris identificats (entre ells, els dos agents) només siguin la punta de l'iceberg: "S'hauria de considerar que podrien haver-hi indicis d’una sèrie del que podrien ser bots automatitzats creats o dirigits per una persona desconeguda en aquests moments que difon massivament els missatges denunciats".

L'Ajuntament afirma que els autors de la publicació eren "coneixedors de la seva absoluta falsedat". Per això, el consistori entén que aquests fets no poden estar emparats per la llibertat d'expressió, ja que creu que inclouen "missatges discriminatoris i que promouen la violència entre el col·lectiu de persones estrangeres". Si la Fiscalia reconeix el delicte d'odi, les penes podrien oscil·lar entre un i quatre anys de presó i una multa de sis a dotze mesos.

stats