Llengua
Societat  /  Barcelona 22/02/2023

Colau presenta sense el PSC el seu pla per fomentar el català

Barcelona posarà en marxa 68 accions per promoure l'ús social de la llengua

Elisenda Forés Català
2 min
Acte de presentació de les 68 mesures per promoure l'ús de català a Barcelona a l'Institut d'Estudis Catalans

BarcelonaCartes a empreses recordant-los les seves obligacions en matèria de drets lingüístics o més inspeccions als comerços per assegurar-se que aquests drets es garanteixen. Són dues de les 68 accions per fomentar el català que ha presentat aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona, un pla que no compta, de moment, amb el suport del PSC, tot i formar part del govern municipal. Els socialistes, que diuen que donaran suport a tot el que vagi en la línia del Pacte Nacional per la Llengua, han defensat que han de veure el detall de les mesures abans de decidir-se a signar-lo, i la portaveu del grup, Rosa Alarcón, ha demanat en declaracions a l'ARA "no posar la llengua en campanya".

L'estratègia municipal, feta en col·laboració amb l'Institut d'Estudi Catalans (IEC), serà finançada amb 24 milions d'euros a desplegar al llarg dels quatre anys vinents i amb diferents àmbits de treball que van des de la sanitat fins a la ciència, passant per l'esport, l'educació i el comerç, entre d'altres. S'emmarca en un context de reculada de la llengua, especialment per la falta d'incorporació de nous parlants i la dificultat de retenir els existents. El lema, "El teu català suma", vol afavorir la visibilització de la llengua i les seves possibilitats d'ús. Les propostes van des d'acompanyar el personal sanitari en l'aprenentatge (s'ha apuntat que cada cop hi ha més metges que no tenen el català com a llengua materna) fins a crear un Dia de la Llengua a Barcelona o un premi a la millor contribució científica en català a la ciutat.

El tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha puntualitzat que les propostes no estan acompanyades d'un règim sancionador perquè no estan pensades com una "exigència" ni parteixen de cap canvi normatiu que afecti l'àmbit lingüístic. La coordinadora del pla d'actuacions del foment del català a l'Ajuntament de Barcelona, Marta Rovira, ha destacat especialment les propostes enfocades als joves, un col·lectiu amb tendència a deixar d'utilitzar el català en situacions bilingües i amb usos híbrids d'idiomes.

L'acte de presentació del pla d'acció també ha comptat amb la presència de regidors del grup d'ERC, com la regidora Gemma Sendra, i de Junts, com Ferran Mascarell. La regidora republicana, però, ha trobat a faltar que el pla tingui visió "territorial" i posi èmfasi en les diferències econòmiques i socials de cada barri per tal que la llengua es defensi des de l'equitat i la igualtat d'oportunitats.

stats