Barcelona
Societat Barcelona 30/08/2022

Enèsim intent de recuperar l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella

Les obres de rehabilitació arrenquen una dècada després de l'últim intent de rescatar-lo

ARA
2 min
Una tanca d'obres envolta l'edifici de l'Hivernacle del parc de la Ciutadella de Barcelona.

BarcelonaL'Hivernacle del Parc de la Ciutadella de Barcelona té una nova oportunitat de lluir l'esplendor amb què el van dissenyar per ser una de les joies de l'Exposició Universal del 1888. Des de llavors, l'edifici de vidre ha passat per dies de glòria, però en els últims anys els intents fallits de trobar-li un ús per a la ciutat l'han empès a l'actual estat de deteriorament i abandó. Finalment, un mes més tard del que s'havia anunciat, l'Ajuntament ha començat les obres de remodelació que han de tornar a la vida aquest edifici emblemàtic barceloní, catalogat com a bé cultural d'interès nacional. Les actuacions compten amb una inversió d'uns dos milions d'euros i un calendari previst d'execució d'un any.

És l'enèsima rehabilitació que afronta l'Hivernacle en el seu segle i mig de vida, durant el qual ha canviat d'usos unes quantes vegades i fins i tot ha acollit un bar, tancat finalment el 2006 per les queixes del veïnat. També hi ha jugat en contra la sort perquè, a la desídia institucional per fer encaixar l'edifici al patrimoni de la ciutat, cal afegir-hi l'intent fallit de l'actuació del 2015, quan les obres van haver de parar d'un dia per l'altre perquè l'empresa que havia guanyat el concurs va fer fallida. Si bé ja amb el govern d'Ada Colau es va assenyalar el 2019 com la data de la resurrecció, la promesa no es va materialitzar per les crítiques de l'oposició, que acusaven l'equip municipal de malmetre el patrimoni local.

Així que en els pròxims anys els obrers se centraran primer a consolidar l'estructura de vidre, arreglant les patologies detectades en l'últim intent, i després a emprendre la rehabilitació interior i exterior pendent: es reformaran les façanes i els revestiments del terra de les tres naus, mantenint els elements d'alt valor patrimonial, i s'hi faran les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desguassos i parallamps). Posteriorment, en una segona fase caldrà instal·lar-hi un sistema de ventilació i d'humidificadors monotoritzats.  

Per a l'Ajuntament, les obres de l'Hivernacle són "molt necessàries" per evitar perdre'l. En paraules de la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, l'actuació s'ha d'incloure en "l'estratègia de rehabilitació i posada en valor del patrimoni amb una voluntat clara: que la ciutadania el pugui tornar a utilitzar amb plenitud”.

stats