Plenari municipal

Comuns i independentistes condemnen el Catalangate a Barcelona

El PSC vota en contra del text pactat a l'Ajuntament per no sumar-se a una "campanya d'atac" contra el govern espanyol

3 min
El ple d'aquest divendes

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres un ple extraordinari per condemnar el Catalangate. La sessió, que s'ha convocat a petició d'ERC i dels comuns, ha aprovat un text que rebutja l'espionatge polític a l'independentisme i que exigeix al govern de l'Estat que investigui els fets i assumeixi les responsabilitats que se'n desprenguin. La proposició ha quedat aprovada també amb els vots de JxCat, que s'havia desmarcat de la convocatòria del ple perquè proposava un text alternatiu –que no s'ha aprovat– per anar més enllà de la "declaració política": volia que l'Ajuntament fes passos com presentar una denúncia en nom dels dos regidors que ja se sap que han sigut espiats (Ernest Maragall i Elsa Artadi).

El PSC, tot i deixar clara la condemna a "qualsevol forma d'espionatge polític", ha votat en contra de la proposició per no sumar-se a una "campanya d'atac" contra el govern espanyol, com ha apuntat la tinent d'alcaldia Laia Bonet, i per mantenir la coherència amb el que els socialistes ja van votar al Parlament: "Si el que volen és una campanya d'atac contra el govern espanyol, no ens hi trobaran". El PSC ha defensat que els fets s'investigaran en el marc de la comissió de secrets oficials i que és "a partir d'aquí quan caldrà prendre decisions".

El republicà Ernest Maragall, que és un dels espiats, ha assegurat que el Catalangate planteja un debat entre "democràcia i autoritarisme" i ha demanat als socialistes que "no ofereixin una catifa sota la qual amagar les vergonyes", que és el que entén que es fa amb la comissió de secrets oficials. Maragall ha apuntat que els telèfons dels afectats ja estaven intervinguts la primavera del 2019, quan es van celebrar les eleccions municipals, i que, per tant, no se sap "si van ser unes eleccions intervingudes".

"Soc independentista, no soc terrorista i, malgrat això, he sigut víctima de Pegasus", ha etzibat la presidenta del grup de JxCat, Elsa Artadi, que ha acusat el cap de files del PSC a la ciutat, Jaume Collboni, i el conjunt del partit socialista de ser corresponsables de la vulneració de drets si no fan tot el possible per investigar i depurar responsabilitats. Artadi també ha atacat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, a qui ha retret que no hagi contactat ni amb ella ni amb Maragall per saber com els podia ajudar.

En nom dels comuns, el tinent d'alcaldia Jordi Martí ha demanat transparència i assumpció de responsabilitats i ha retret als republicans la decisió de votar en contra del decret del president espanyol Pedro Sánchez per pal·liar l’impacte econòmic de la guerra a Ucraïna. Els ha demanat que no abandonin el camí de "la política en majúscules". Martí, de fet, ha acusat la cap de files de Junts, Elsa Artadi, de voler dibuixar una "societat de bons i dolents" i d'intentar pressionar els comuns per fer-los travessar aquesta línia, i ha instat ERC a "no caure" en el mateix joc.

Idees o accions

La resta de formacions han votat en bloc contra el text de condemna. Ciutadans ha lamentat que no hagin prosperat convocatòries de plens extraordinaris per temes de ciutat com la brutícia i la seguretat i que, en canvi, sí que es porti aquest debat a l'Ajuntament. Josep Bou, del PP, també ha manifestat el seu desacord amb el fet que es porti aquest tema al plenari i ha defensat que cap persona ha de ser espiada per les seves idees però que en aquest cas, ha dit, no es pot parlar d'idees, sinó d'accions: "No s'han de perseguir idees però quan es passa a l'acció és una altra cosa". I ha recordat fets com l'1-O o la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Més contundent, Eva Parera, de Valents, ha vist "evident" que es controli els polítics independentistes: "Per descomptat que el CNI ha de controlar els que amenacem amb un nou cop d'estat". També la regidora no adscrita Marilén Barceló, integrada dins del grup de Valents, ha defensat que "qui no té res a amagar, no té por que el vigilin".

stats