El PSC es desmarca de l'acord entre independentistes i comuns contra el Catalangate

Els socialistes rebutgen que el document emmarqui l'espionatge en la causa general contra l'independentisme

2 min
El cap de files del PSC, Salvador Illa, mirant el president Aragonès al ple del Parlament

BarcelonaNo n'hi ha hagut prou amb un dia sencer de negociacions per sumar el PSC a la declaració que aquest dijous ha fet públic el Parlament contra el Catalangate. Els grups d'ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem han subscrit un document a la junta de portaveus que denuncia l'espionatge massiu contra polítics i activistes i l'emmarca en "la causa general contra l'independentisme". Precisament aquesta és una de les expressions que els socialistes volien suprimir del text per sumar-hi la seva signatura. Tampoc els ha agradat que des del Parlament s'exigeixi al govern espanyol que doni les explicacions pertinents sobre el cas –els socialistes preferien una referència genèrica a "l'Estat"– ni que es parli "d'espionatge contra la dissidència política" –pretenien que s'optés per la fórmula "forma de pensament polític"–. Sigui com sigui, la junta de portaveus de la cambra catalana ha tirat endavant sense els socialistes.

El document consta de sis punts. D'una banda, el Parlament "condemna l'espionatge polític" i el considera "una flagrant vulneració de drets humans". També manifesta "la solidaritat" contra les víctimes; exigeix "al govern espanyol que doni les explicacions necessàries i s'assumeixin les responsabilitats a tots els nivells" per l'espionatge il·legal contra "la dissidència política", en aquest cas emmarcada en l'independentisme; reclama a l'Estat "l'adopció urgent de mesures per erradicar l'espionatge polític antidemocràtic"; reafirma el seu compromís amb els drets i les llibertats de la ciutadania, i es compromet "a protegir i preservar els drets de les persones espiades". Entre les 65 víctimes que es coneixen hi ha, de fet, fins a 25 diputats i exdiputats de la cambra.

Negociacions infructuoses

El Parlament també ha decidit que es personarà en totes les causes judicials que s'obrin a partir d'ara sobre el Catalangate. Una altra de les reticències expressades pel PSC era precisament que es parli de Catalangate: ells prefereixen parlar de "ciberespionatge massiu", sense posar-li nom concret. "Hem fet un esforç important per ser-hi, però no han acceptat les nostres esmenes", lamenten fonts socialistes, que, malgrat tot, expliquen que estan d'acord amb el gruix del document. "Demanem al PSC que no defugi responsabilitats i sigui proactiu en exigir una investigació, perquè és un cas molt greu", repliquen fonts de la majoria sobiranista. A diferència de les negociacions amb el PSC, que es van allargar des de primera hora d'aquest dimecres i fins ben entrada la nit, no s'ha fet cap intent per sumar el PP, Cs i Vox.

"Totes les idees democràtiques han de poder-se defensar amb llibertat, sense que els seus drets civils i polítics siguin violats per raons ideològiques", conclou l'acord de la junta de portaveus, que expressa el sentiment majoritari del Parlament.

stats