La Fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

El ministeri públic considera que la intervenció del telèfon del president va ser sempre amb aval judicial

ARA
2 min
La directora del CNI, Paz Esteban, a la Moncloa, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Fiscalia ha demanat a l'Audiència de Barcelona que arxivi la causa contra l'exdirectora del CNI Paz Esteban per l'espionatge al mòbil del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons l'agència Efe, el ministeri públic considera que els atacs amb el programa informàtic Pegasus van comptar sempre amb aval judicial. D'aquesta manera, la Fiscalia s'afegeix a la petició que ja va fer l'Advocacia de l'Estat, que defensa Paz Esteban: va presentar un recurs en contra de la decisió del jutge instructor de mantenir com a imputada l'exdirectora del CNI mentre aclaria si l'espionatge a Aragonès va ser avalat en tot moment pel Tribunal Suprem. Ara bé, el magistrat Santiago García va rebutjar aquesta petició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració davant del jutge, Paz Esteban no va aportar cap dada sobre l'atac amb Pegasus al telèfon del president i únicament es va referir a les actuacions del Suprem que van avalar l'ús del programari. Esteban es va escudar en el fet que la informació és protegida. Precisament aquestes actuacions són les que va remetre el govern espanyol al jutge (una documentació que contenia fragments suprimits). El Suprem va autoritzar l'espionatge del mòbil del president el juliol del 2019, amb dues pròrrogues de tres mesos d'octubre del mateix any i del gener del 2020, després que el CNI presentés Aragonès com el "coordinador" dels CDR.

Ara bé, un informe pericial informàtic que la defensa del president de la Generalitat va aportar al jutge va concloure que el seu telèfon va estar infectat amb Pegasus durant més temps: entre el juliol del 2018 i el març del 2020, és a dir, més enllà de la cobertura judicial del Tribunal Suprem. Amb tot, el fiscal recorda en el seu escrit que Esteban va dirigir el CNI entre el juliol del 2019 i el maig del 2022, de manera que "sota cap circumstància" se li podrien imputar les infeccions amb Pegasus al telèfon d'Aragonès que es fessin abans del seu mandat. El jutge té previst, però, encarregar a un cos policial una altra prova pericial que confirmi que la infecció del mòbil del president anés més enllà de l'aval judicial. La Fiscalia considera que encara que es demostri aquesta qüestió, "de cap manera" pot afectar la legalitat de l'actuació de Paz Esteban.

Per al ministeri públic, buscar "eventuals irregularitats i desviacions de l'activitat autoritzada judicialment sense que existeixin indicis d'això" no té fonament i "xoca frontalment amb la impossibilitat d'abordar investigacions prospectives". L'Advocacia, per la seva banda, també defensa arxivar la causa perquè creu que l'espionatge a Aragonès va estar avalat judicialment i, per tant, va ser "lícit i legal".

Aragonès acusa la Fiscalia "d'intentar bloquejar" la investigació

Davant el nou moviment del ministeri públic, fonts de l'entorn del president denuncien que la Fiscalia porta "intentant bloquejar totes les investigacions des del minut 1". "És obvi que no volen investigar els fets, cosa que contradiu les expresses advertències del Parlament Europeu", afegeixen.

stats