Eleccions municipals
Societat Barcelona 11/02/2023

La nova llista de Colau: continuisme i més activisme per treure cotxes de l'Eixample

L'alcaldessa fitxa Guille López, impulsor dels talls als entorns escolars, i revalida la confiança en Jordi Martí, Janet Sanz i Gemma Tarafa

3 min
Ada Colau presentant els 20 primers noms de la seva llista

BarcelonaBarcelona és el futur. Aquest és el lema que ha escollit Ada Colau per presentar la llista amb què optarà al seu tercer mandat. Un missatge en clar contrast amb el passat que diu que representa l'exalcalde Xavier Trias, amb qui es confrontarà durant tota la campanya i a qui ja ha acusat de no haver fet propostes més enllà de dir que "desmuntarà" el que han fet els comuns: "Tornarà a obrir milers de pisos turístics il·legals, aixecarà les vies del tramvia, tornarà a omplir de cotxes el carrer Consell de Cent..." Colau ja va dir quan va confirmar que optava a la reelecció que ho feia per culminar la transformació que va començar fa vuit anys i la presentació dels noms que l'acompanyen a la llista confirma l'aposta pel continuisme. Situa en els primers llocs els que ja han sigut persones de la seva màxima confiança aquest mandat: Jordi Martí, que ha anat absorbint cada cop més àrees i ha capitanejat els pressupostos municipals, serà el número dos, i la responsable d'Urbanisme, Janet Sanz, repetirà com a número tres.

L'única sorpresa de la llista fitxada fora de l'àmbit del partit arriba en la quarta posició. Els comuns incorporen un dels fundadors de la plataforma Eixample Respira, un dels líders del moviment que protagonitza talls de trànsit per reivindicar més protecció per als entorns escolars. Es tracta de Guille López, que aquests últims anys ha sigut una de les veus que ha demanat més contundència a l'equip de l'alcaldessa en la seva política per restar espai al cotxe, i que ha defensat, per exemple, la implantació d'un peatge urbà. "Ens va dir què havíem de fer més i li hem agafat la paraula literalment", ha defensat Colau. Un missatge que deixa clar que les pacificacions a l'Eixample continuaran sent un dels missatges forts dels comuns. López i l'actual diputada dels comuns al Parlament Jess Gonzàlez, que anirà al sisè lloc i en qui es confia per millorar en polítiques d'interculturalitat, són les principals novetats a l'equip de Colau.

Guille López, fundador d'Eixample Respira, anirà de 4 a la llista de Colau

En el cinquè lloc hi haurà l'actual regidora de Salut, Gemma Tarafa, reforçada després d'haver liderat la crisi del covid a l'Ajuntament. De fet, Colau l'ha situat en la tripleta d'intocables i ha assegurat que va dir que no repetiria si no era al costat de Martí, Sanz i Tarafa. En les següents posicions hi ha la resta de l'actual equip de l'alcaldessa, amb les úniques excepcions de la tinent d'alcaldia de Justícia Global, Laura Pérez, i el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, que ja van dir que no repetirien. La candidata ha tingut paraules d'agraïment per a tots dos. Ha elogiat que Pérez hagi convertit Barcelona en "referent" de polítiques feministes i LGTBI i que Badia hgia batallat contra Agbar per la gestió pública de l'aigua.

El setè lloc és per a l'actual regidora d'Habitatge, Lucía Martín; el vuitè, per a Marc Serra, que és qui ha portat tots els conflictes judicials; i el desè, per a l'actual regidor de l'Eixample, Pau Gonzàlez, que va entrar al govern municipal quan en va sortir l'antic número dos de Colau, Joan Subirats. L'onzè lloc és per al regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Pel mig hi ha un lloc reservat, el novè, per a Carolina Recio, que era cap de gabinet de la regidora de Salut i ha sigut consellera a Nou Barris.

Es tracta d'una llista que traspua continuisme pels quatre costats i que, a diferència del que va passar el 2019, no ha anat a buscar un nom conegut per ocupar el segon lloc, sinó que ha reforçat el paper de Jordi Martí, que anava de cinc fa quatre anys. Colau ha presentat avui aquests noms al plenari de Barcelona en Comú, que també ha validat que Janet Sanz pot optar al seu tercer mandat sota les sigles del partit (ja en va fer un amb ICV) i que Lucía Martín també pot concórrer a les seves terceres eleccions perquè ja havia sigut diputada. Amb tot això, Colau ha repetit que es presenta per guanyar i ha assegurat que es veu capaç fins i tot de millorar resultats, ara té deu regidors, i arribar als 15. El seu discurs s'ha centrat a buscar el cos a cos amb Xavier Trias, a qui situa com a principal rival a les urnes en una mena de déjà-vu del 2015.

Sumar els moviments veïnals

El fitxatge de Guille López permet als comuns incorporar una part del moviment ciutadà que reivindica anar més de pressa en les polítiques contra el cotxe. I López, que ocupa un lloc de sortida, coincidirà a l'Ajuntament amb Rosa Suriñach, del moviment bicibús, que ocuparà una de les primeres posicions a la llista d'ERC després d'entrar al grup municipal en substitució de Miquel Puig. Surinach ja havia anat a la llista dels republicans el 2019.

stats