Eleccions municipals
Societat Barcelona 19/01/2023

Així perfila Ada Colau la seva nova llista

Cauen Eloi Badia i Laura Pérez mentre que Janet Sanz aspira a repetir en una candidatura que es vol continuista

3 min
Eloi Badia i Laura Pérezs

BarcelonaDesprés que Ada Colau confirmés al maig que optaria al seu tercer mandat a Barcelona, quedava la incògnita de si alguns dels regidors que l'han acompanyat durant aquests vuit anys al consistori també consultarien les bases del partit per poder fer un mandat més dels dos que estableix el codi ètic del partit. En la mateixa situació que l'alcaldessa hi havia l'actual regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, i la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. I els dos primers ja han fet públic avui que no activaran el mecanisme per continuar un mandat més a l'Ajuntament. Badia ho ha anunciat en una entrevista a El Diario, on assegura que pren la decisió perquè serà pare i vol abaixar el ritme, mentre que Pérez ha explicat que tenia clar que no ocuparia el càrrec durant més de dos mandats. "Mai em vaig imaginar passar més de vuit anys dedicada a la política institucional", explica en una entrevista a Crític.

Sanz, que és qui ha capitanejat projectes com el de les superilles o l'enllaç dels tramvies, sí que vol tornar a formar part de l'equip de Colau, un desig que haurà de rebre l'aval de les bases del partit quan es presenti la proposta de llista. Aquest aval és imprescindible sempre que un candidat aspira a ser-ho per tercera vegada. De fet, per a l'actual responsable d'Urbanisme seria el quart mandat a l'Ajuntament, però el primer no computa a efectes del codi ètic perquè el va fer amb les sigles d'ICV.

Altres noms forts de l'equip dels comuns, com l'actual tinent de Cultura, Jordi Martí, o la regidora de Salut, Gemma Tarafa, no tindrien problemes per poder ser a la llista, tot i que ja van assumir responsabilitats durant el primer mandat de Colau. El primer com a gerent municipal i la segona com a comissionada de Salut. Segons ha comunicat Barcelona en Comú, menys Badia i Pérez, la resta de regidors es posen ja a disposició del partit per al procés de primàries. I es dona per fet que, tot i que hi haurà incorporacions, la llista serà més continuista del que ho va ser per al segon mandat, quan hi va haver una desbandada.

Desbandada final

De cara al segon mandat, el projecte de Colau a Barcelona es va quedar sense tres dels tinents d'alcaldia del primer mandat: Jaume Asens, Gerardo Pisarello i Laia Ortiz. I tampoc no van continuar regidors com Gala Pin, Mercedes Vidal (totes dues ho van anunciar a l'últim sospir, com Asens, quan ja s'havia presentat la llista), Agustí Colom o Josep Maria Montaner. La llista va sumar Joan Subirats com a número dos, un càrrec que va ocupar fins que va plegar de l'Ajuntament l'estiu de l'any passat (primer per jubilar-se i després per acceptar el càrrec de ministre d'Universitats). Això va donar entrada a l'Ajuntament a l'actual regidor de l'Eixample i Educació, Pau Gonzàlez.

Confirmades les baixes de Badia, que actualment és regidor de Gràcia i és qui s'ha encarregat de projectes com la nova contracta de neteja, i de Pérez, que a banda de Drets Socials porta les àrees de Justícia Social, Feminismes i LGTBI, els comuns entren de ple en el procés de configurar la nova llista, que hauria d'estar enllestida a mitjans de febrer. Tot i que Colau és l'única aspirant a les primàries del partit, el procés continua endavant i el calendari marca que no serà proclamada oficialment com a candidata fins al 30 de març. I que abans la seva llista haurà de rebre l'aval del plenari de la formació, que també haurà de donar el sí a la repetició de Janet Sanz. El que està fent ara Colau és mantenir les trobades fixades amb activistes de Barcelona en Comú per acabar de definir la nova candidatura. El partit també haurà de votar sobre l'excepcionalitat en el cas d'assessors que optin a fer més de dos mandats.

stats