Societat 15/04/2019

Desbandada d'última hora a l'equip de Colau

Gala Pin i Mercedes Vidal pleguen i se sumen a la baixa de Jaume Asens, que va marxar a Madrid

Maria Ortega
3 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant una sessió plenària a l’Ajuntament.

BarcelonaVan ser els primers a fer-se la fotografia oficial de candidatura i a remarcar que mantenien un equip continuador al qual sumaven cares i energies renovades. Però la llista dels comuns per intentar revalidar l’alcaldia de Barcelona no serà tan continuista com s’havia anunciat. L’equip d’Ada Colau ha hagut de fer front a tres baixes de regidors que repetien i que, finalment, per motius personals o polítics, no hi seran. Dues de les quals, d’última hora. L’actual regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que va ser l’última a decidir repetir, ha canviat d’opinió a l’últim sospir i en una entrevista a 'El Periódico' admet ara que no es veu amb prou energia per seguir un mandat més i que, per això, ocuparà un lloc simbòlic a la llista: el 37, i no el 7 com s’havia anunciat. Mercedes Vidal, que actualment capitaneja l’àrea de Mobilitat i presideix Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), va anunciar ahir –en aquest cas, en un 'post' a Facebook– que no formarà part de la candidatura.

En aquest cas, la raó és més política, i la decisió s’ha pres a dues bandes entre Vidal i el partit. Sobretot per la vinculació política de l’actual regidora amb Joan Josep Nuet, d’EUiA i Comunistes, que concorrerà a les generals a les llistes d’ERC. Vidal assegura en el seu text que ha pres la decisió per les “tensions” que viuen últimament els comuns, i afirma que els conflictes entre els diferents espais que sent com a propis l’han acabat afectant en el terreny personal, fins al punt de situar-la davant d’una “contradicció” que, assegura, només pot gestionar fent un pas al costat. La seva baixa era, segons fonts del partit, més esperada que la de Pin.

Barcelona en Comú, a més, també ha hagut de substituir l’actual tinent d’alcalde de Drets Civils, Jaume Asens, que, poc després de la fotografia oficial de candidatura, va fer públic que encapçalaria la llista dels comuns a les generals. Amb aquests moviments, Colau perd tres dels regidors que l’han acompanyat durant el mandat, i els comuns, que ahir aprovaven en ple els 21 llocs definitius de la llista, s’han reestructurat i ja ho tenen gairebé tot previst.

Només quedarà per incorporar una persona, que es vol que sigui coneixedora de la realitat de Ciutat Vella i que pugui tenir un rol similar al de Pin. S’ha reservat una vacant en el lloc número 8. Per a la resta, escalen posicions l’actual regidora de Feminismes, Laura Pérez, que passa a anar de 4, i el gerent municipal Jordi Martí, que es va anunciar que aniria de 8 i, finalment, serà el 5. La candidatura suma, en el lloc número 9, el jurista i sociòleg Marc Serra, que durant aquests anys ha sigut la mà dreta d’Asens al consistori i que es confia que aporti experiència en l’àmbit legal.

Els canvis arriben a pocs dies de l’inici oficial de la campanya electoral. Fonts del partit asseguren que hi ha hagut “contratemps” que han obligat a reordenar la llista, com la mateixa convocatòria de les eleccions generals del 28 d’abril. Ara la formació busca algú que pugui substituir Gala Pin per acabar de tancar, ja a contrarellotge, la seva proposta per als comicis del 26 de maig. A la llista, darrere de Colau, hi ha, com s’havia anunciat, l’actual comissionat de Cultura, Joan Subirats, i el segueixen la responsable d’Urbanisme, Janet Sanz, la regidora Laura Pérez, i Jordi Martí.

stats