Barcelona

Joan Subirats deixa l'Ajuntament i provoca una remodelació de l'equip de Colau

El catedràtic de ciències polítiques es jubila de l'activitat pública als 70 anys i serà substituït per Jordi Martí a Cultura

3 min
El Comissionat de Cultura, Joan Subirats

BarcelonaJoan Subirats, el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació i persona de confiança de l’alcaldessa Ada Colau, plega de l’Ajuntament de Barcelona, coincidint que acaba de fer els 70 anys i que a finals de mes li arriba la jubilació forçada de la plaça com a catedràtic de ciències polítiques. La seva és una renúncia esperada perquè feia temps que Subirats rumiava la seva continuïtat en política, pensant que li havia arribat l’hora de fer un punt i a part a la seva intensa vida social i política, i no respon a tensions entre els socis de coalició ni desgast en la relació personal amb Colau.

Demà dimecres, la mateixa Colau farà una roda de premsa per explicar els canvis que la dimissió, avançada per La Vanguardia, l’obliga a fer a l'organigrama municipal. En dos missatges a Twitter, Subirats ha explicat que el pas és voluntari i tanca una “apassionant tasca” de govern. “No dimiteixo de res. Han estat quatre anys d’intensa activitat al servei de la ciutat i de la seva gent. Continuaré vinculat al projecte polític del municipalisme i de Barcelona en Comú que representa Ada Colau, que fa temps que coneixia la meva decisió i a qui agraeixo el seu suport i amistat”, ha escrit.

Colau confiarà la cartera de Cultura a Jordi Martí, un altre membre del seu nucli dur al consistori, i que fins ara s’encarregava de confeccionar els pressupostos. Martí prendrà el relleu de Subirats a Cultura, una àrea de la qual pot presentar credencials. Amb el carnet socialista, va ser el responsable de l’Institut de Cultura de Barcelona i responsable de la cartera, primer a les ordres de Joan Clos i després de Jordi Hereu, de qui va prendre el relleu en el lideratge del PSC quan aquest es va retirar de la política, el 2012. En la remodelació entra al govern municipal Pau González, conseller pels comuns al districte d’Horta-Guinardó.

La complicitat entre Subirats i Colau és total des que van coincidir a les places com a activistes durant les protestes del 15-M. D’aquelles lluites i debats als carrers, el catedràtic en va sortir com el mentor que va donar fortalesa ideològica als joves activistes, que després van fer el pas dels moviments socials a la política institucional. Subirats ja va apadrinar Guanyem Barcelona, origen de comuns, i les sigles que els tornarien a unir en l'etapa de gestió a l'Ajuntament de la capital catalana.

L’alcaldessa el va nomenar comissionat de Cultura el 2017 durant el seu primer mandat a l’Ajuntament, quan els comuns es van quedar en solitari al govern un cop es va trencar la coalició amb els socialistes de Jaume Collboni pel seu suport a l’aplicació del 155

En les següents eleccions, Colau va portar Subirats com a número dos de la seva candidatura i, en la presentació del fitxatge, l’alcaldessa destacava el seu tarannà negociador i la voluntat d’arribar a consensos. Una mà estesa que podria compensar la seva falta absoluta d’experiència en la gestió pública, després d’anys en el món universitari.

Professor de diverses generacions de periodistes i de politòlegs a la UAB, Subirats és un home d’idees i del debat de les teories polítiques, expert en desigualtats socials, ha fet de la Biennal del Pensament una gran àgora per a la discussió de la societat que ve, i ha impulsat la recerca i divulgació científica com a part de la cultura, i l'enllaç entre cultura i educació.

stats