Barcelona

Colau: "Serà un honor i una alegria optar a un tercer mandat"

L'actual l'alcaldessa diu que accepta l'encàrrec de les bases del seu partit per ser la candidata el 2023

4 min
Ada Colau, fent l'anunci que es presentarà a les eleccions el 2023

BarcelonaL'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, optarà a un tercer mandat. Era un secret del domini públic, sobretot des que les bases dels comuns van avalar dissabte que pogués fer aquest pas i li van demanar que el fes, i ella mateixa ha confirmat avui que encapçalarà la llista de Barcelona en Comú el 2023. "Serà un honor i una alegria poder optar a un tercer mandat per consolidar un nou model de ciutat que ja es fa visible", ha defensat en una compareixença des dels jardins Pla i Armengol, acompanyada de tres membres del seu cercle més pròxim: els tinents d'alcaldia Janet Sanz, Laura Pérez i Jordi Martí. Quan falta un any per a les eleccions municipals, els comuns ja han organitzat aquest matí el que semblava el primer acte de campanya per deixar clar que, un cop més, confien en Colau com la seva millor carta a Barcelona. I que, això sí, aquest serà el seu últim mandat a l'Ajuntament. El codi ètic de la formació en permet només dos de consecutius i un d'extraordinari si hi ha un procés de validació previ.

Colau ha explicat que ahir ja va comunicar el seu sí a la coordinadora del partit i que ha pres la decisió després de considerar que el model de ciutat que han començat a fer "necessita un tercer mandat" i que els set anys que ja porta al capdavant del consistori han tingut episodis molt convulsos com l'atemptat a la Rambla i la pandèmia i que això ha condicionat els ritmes. "Amb molta alegria dic que em presento com a alcaldessa per guanyar les pròximes eleccions", ha defensat.

L'alcaldessa ha puntualitzat que no li semblava "evident" que ella hagués de repetir perquè creu en la "renovació" en política i perquè calia valorar els costos personals i familiars de la decisió –el "desgast" que suposa estar en primera línia política–, però ha assegurat que ara està convençuda d'optar a les primàries de la formació per poder consolidar els canvis que ja han començat. I ha evitat mullar-se sobre què passarà si no guanya les eleccions: "Em presento per guanyar".

Tercer i últim

Sí que ha confirmat que el tercer mandat serà l'últim: "Culminarem el projecte de transformació i serà el moment de passar el relleu". No ha dit, en canvi, què faran altres regidors, com Janet Sanz, que també necessitarien l'aval de la militància si decidissin repetir a les llistes i engegar el tercer mandat. L'alcaldessa ha confiat que el seu pas endavant no condicionarà el pacte de govern amb el PSC ni tampoc l'entesa amb ERC per als grans projectes durant l'any que encara queda de mandat.

Les bases del partit ja van preparar el terreny dissabte per fer possible la candidatura de Colau avalant de manera gairebé unànime (amb només una abstenció) que pogués tenir un mandat més dels dos que estipula el codi ètic. L’actual ministre d’Universitats i persona de confiança de Colau, Joan Subirats, li va demanar que es tornés a presentar i va confiar que ella recolliria aquest guant. "Els altres partits tenen candidats, nosaltres tenim una alcaldessa", va defensar.

L'alcaldessa mateixa, de fet, ja havia avançat que tenia previst concretar si encapçalaria la llista durant el mes de maig, quan faltés només un any per a les eleccions, conscient que el seu anunci activaria (encara més) la cursa electoral a la ciutat. Fa temps que el seu cercle més estret no amaga que confia en aquest tercer mandat. Ja en va parlar l’any passat l’actual regidor de Presidència, Jordi Martí, quan va esmentar un mandat total de 12 anys per poder fer tots els canvis que s’havien engegat. I més recentment va ser el mateix Subirats, que va assegurar que estava convençut que si les bases demanaven un tercer mandat, Colau tornaria a les urnes. 

Qui ja ha verbalitzat el suport a la nova candidatura de Colau és la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz, que ha assegurat que l'encara alcaldessa podrà comptar amb ella per a la campanya. "Sumem també amb Colau", ha dit en referència a la plataforma Sumar, el seu nou projecte polític.

Colau, Maragall i Collboni?

Amb el pas endavant d'avui de Colau, l’escenari electoral a Barcelona per a les municipals del 2023 serà similar al que hi va haver el 2019, a l’espera de sorpreses d'última hora. Ernest Maragall, que és l’únic aspirant d’ERC a les primàries per ser alcaldable, serà proclamat candidat el 28 de maig, i també el PSC manté de moment el nom de Jaume Collboni com a alcaldable. Els republicans, que el 2019 van guanyar en vots però no van aconseguir l'alcaldia, consideraven avui que el de Colau "ja és un projecte esgotat".

Qui no sap encara qui presentarà a les municipals és JxCat després de la baixa inesperada d’Elsa Artadi, que va anunciar fa uns dies que deixa la política per motius personals. El seu portaveu, Jordi Martí Galbis, ha titllat de "pèssima notícia per a la ciutat" l'anunci de Colau i ha acusat l'alcaldessa d'incomplir el seu propi codi ètic.

El 2021 no hi serà Manuel Valls, que després de ser decisiu per donar l’alcaldia als comuns, i de passar dos anys a la política municipal, va decidir tornar a França. La cap de files de Valents (el nou nom de Barcelona pel Canvi) és ara qui en va ser la número dos, Eva Parera, que vol optar a l’alcaldia el 2023. El seu grup ja ha titllat de "molt mala notícia" que l'alcaldessa vulgui repetir. Ciutadans, que va deixar el grup de Valls per la polèmica investidura de Colau, confiarà en la seva actual cap de files, Luz Guilarte, i assegura que les eleccions seran un plebiscit a Colau i als seus "socis del tripartit". I el PP encara no ha confirmat qui serà el seu candidat, però el seu líder actual, Josep Bou, emfatitzava ahir que és "imprescindible" que Colau no aconsegueixi l'alcaldia.

stats