Barcelona

Els comuns confien en Colau per a unes terceres eleccions

La formació avala que l'alcaldessa pugui ser la seva candidata a l'alcaldia el 2023 amb cap vot en contra

3 min
Les bases de BComú avalen que Colau es torni a presentar

BarcelonaLes bases de BComú tornen a confiar en Ada Colau perquè sigui la candidata del partit en la cursa per l’alcaldia de Barcelona. Si l’actual alcaldessa accepta formalment la proposta, el maig de l’any que ve serà el tercer cop que concorrerà en unes eleccions municipals. La formació ja havia deixat clar amb la convocatòria del plenari que apostaria per ella en la contesa per mantenir-se al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona. El vot de la militància era indispensable, ja que el codi ètic dels comuns només preveu que els polítics es puguin presentar dos mandats i només si les bases ho demanen i ho validen és possible que el candidat n’opti a un de tercer. La resposta a la idea que Colau torni a presentar-se a les primàries per ser cap de llista a les municipals ha sigut aclaparadora: 211 militants hi han votat a favor aixecant cartolines verdes i només un d’ells s’ha abstingut. Cap d’ells hi ha votat en contra.

Sense sorpreses, doncs, el plenari de BComú ha validat aquest dissabte la tercera candidatura de Colau, que no hi ha pogut assistir perquè està de viatge institucional a Alemanya. Ha liderat la trobada l’actual ministre de Cultura i impulsor de BComú, Joan Subirats, que ha demanat a l'alcaldessa que “es torni a presentar” i ha assegurat que les bases estaran “al seu costat”. Després de fer un repàs dels últims set anys al govern municipal, Subirats ha insistit que la transformació que cal a Barcelona necessita Colau tot i “els bastons a les rodes” i els “intents per aturar les polítiques de canvi als tribunals”. “El futur de Barcelona passa perquè BComú torni a guanyar les eleccions”, ha dit. Segons Subirats, els comuns estan en una “bona posició” per guanyar. “No hi ha cap força política capaç de presentar un model alternatiu”, ha dit, i ha afegit que la ciutat necessita el “lideratge fort, dialogant i empàtic” que, ha afirmat, encarna Ada Colau.

Subirats ha defensat els dos mandats de Colau al capdavant del consistori barceloní, especialment la seva feina en "construcció d'habitatge públic", per "sortir del monocultiu del turisme" i per "cuidar" de l'espai públic. De cara a les eleccions municipals del 2023, BComú apostarà per "un model de ciutat de vida" que permeti afrontar "l'emergència climàtica" i les desigualtats. "No podem caure en l'autosatisfacció, però mirant enrere, el bagatge és important", ha subratllat Subirats, que veu a Barcelona com un "referent internacional".

Pendents de l’alcaldessa

Colau encara no ha confirmat si té intenció de continuar sent la líder dels comuns per tercer cop, però el seu entorn creu que escoltarà les bases. Sigui com sigui, la mateixa alcaldessa ha repetit en diferents ocasions que faria pública la seva decisió quan faltés un any per a les eleccions, que són el maig de l’any vinent. La decisió no es pot dilatar gaire més.

Colau es va presentar per primer cop a les municipals del 2015, amb una formació acabada de crear (que es deia Guanyem però que després va derivar en Barcelona en Comú) i amb ICV-EUiA. En aquelles primeres eleccions, Colau va sorprendre i va acabar guanyant, amb 11 regidors. Pocs s'esperaven aquest resultat, tenint en compte que a les eleccions del 2011 ICV-EUiA només tenia cinc regidors. La fins aleshores portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va prendre així l'alcaldia a Xavier Trias (de CiU), que es va quedar amb 10 regidors, només un per sota dels comuns.

L'alcaldessa va començar el mandat governant sola, però més endavant va pactar amb els socialistes, que van acabar entrant al govern. L'acord es va acabar trencant després que el PSOE, i també el PSC, donés suport al president espanyol Mariano Rajoy en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya. A les següents eleccions, les del 2019, Colau va perdre un regidor i es va quedar amb 10, els mateixos que ERC, que és qui va guanyar en nombre de vots. Les dues formacions van començar a negociar per formar govern però van ser incapaces de tancar cap acord, i els comuns van fer una jugada que pocs esperaven: van pactar amb el PSC perquè entrés al govern i van aconseguir els vots de Barcelona pel Canvi (el partit de Manuel Valls) per acabar fent Colau alcaldessa.

stats