Barcelona

Els comuns activen la via perquè Colau repeteixi com a candidata

L'actual alcaldessa dirà aviat si es torna a presentar per tercer cop

3 min
L'alcaldessa Ada Colau durant una sessió plenària

BarcelonaEncara és una incògnita si l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es tornarà a presentar a les eleccions municipals, però, per si de cas, el partit ja ha activat el mecanisme per permetre-ho. El codi ètic de la formació només preveu que els polítics es puguin presentar dos mandats, si no és que la militància en demana un tercer. I aquesta és la proposta de la coordinadora del partit, que ha convocat les bases de Barcelona en Comú perquè dissabte votin a favor que Colau es pugui presentar per tercer cop, segons ha avançat el diari El País. Està previst que a l'acte dels comuns hi intervingui l'actual ministre d'Universitats i un dels fundadors del partit, Joan Subirats, i a continuació es plantegi la proposta perquè la voti la militància. Tot i que l'alcaldessa encara no s'ha pronunciat, el seu entorn creu que escoltarà les bases (que es preveu que hi votin a favor), i defensa que no podrien aconseguir una candidata millor. Sigui com sigui, la confirmació no pot trigar gaire perquè la mateixa alcaldessa ha repetit en diferents ocasions que faria pública la seva decisió quan faltés un any per a les eleccions, que són el maig de l'any vinent.

Colau es va presentar per primer cop a les municipals del 2015, amb una formació acabada de crear (que es deia Guanyem però que després va derivar en Barcelona en Comú) i amb ICV-EUiA. En aquelles primeres eleccions, Colau va sorprendre i va acabar guanyant, amb 11 regidors. Pocs s'esperaven aquest resultat, tenint en compte que a les eleccions del 2011 ICV-EUiA només tenia cinc regidors. La fins aleshores portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va prendre així l'alcaldia a Xavier Trias (de CiU), que es va quedar amb 10 regidors, només un per sota dels comuns.

Colau va començar el mandat governant sola, però més endavant va pactar amb els socialistes, que van acabar entrant al govern. L'acord es va acabar trencant després que el PSOE, i també el PSC, donés suport al president espanyol Mariano Rajoy en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya.

A les següents eleccions, les del 2019, Colau va perdre un regidor i es va quedar en 10, els mateixos que ERC, que és qui va guanyar en nombre de vots. Les dues formacions, que ideològicament tenen un model de ciutat semblant, van començar a negociar per formar govern però van ser incapaces de tancar cap acord, i els comuns van fer una jugada que pocs esperaven: van pactar amb el PSC perquè entrés al govern i van aconseguir els vots Barcelona pel Canvi (el partit de Manuel Valls) per acabar fent Colau alcaldessa.

Pocs candidats

Els comuns no són l'únic partit que encara no ha decidit qui serà el seu candidat. De fet, a un any de les municipals pocs partits ja han anunciat el seu cap de llista. Per ara sí que se sap que Ernest Maragall vol liderar la llista d'ERC (és l'únic que s'ha presentat a les primàries del partit) i Jaume Collboni també ha anunciat que vol repetir al PSC, tot i que encara es desconeix si hi ha més pretendents. Junts es va quedar sense candidata la setmana passada, quan Elsa Artadi va anunciar per sorpresa que abandonava la cursa per ser alcaldessa i també la política per motius personals. L'exalcalde Xavier Trias ja es va descartar ell mateix per rellevar-la i ara el partit busca candidat. El PP, que a les passades eleccions es va quedar amb només dos regidors, tampoc té clar que Josep Bou hagi de ser el pròxim candidat i està previst que prengui la decisió a la tardor. Ciutadans, en canvi, sí que té clar que la seva candidata serà Luz Guilarte, actual líder de la formació taronja a Barcelona. També sembla clar que Eva Parera serà la candidata de Valents (abans Barcelona pel Canvi).

stats