Artadi deixa la política: "No em sento amb força per continuar"

La candidata de Barcelona anuncia entre llàgrimes que abandona totes les responsabilitats per qüestions personals

3 min

Barcelona"No estic en condicions de servir el meu país i la meva ciutat amb la mateixa energia i intensitat com he fet fins ara". Amb aquesta frase, Elsa Artadi ha dit adeu a la política activa, una decisió personal que fa que renunciï a la cursa per ser alcaldessa de Barcelona, però també a les seves responsabilitats al Parlament i al partit de Junts per Catalunya. "No és una decisió política", ha volgut deixar clar en una compareixença aquest migdia a l'Ajuntament entre llàgrimes. Amb la veu trencada en nombroses ocasions, i amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i tot l'equip de regidors a Barcelona, ha assegurat que "el país, la ciutat i el partit es mereixen que la gent que està a la primera línia hi sigui amb tota la força". "Tots tenim el nostre moment de dir prou i el meu és aquest. No puc més. És la decisió correcta i la que puc prendre des de l'honestedat", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi ha posat en relleu el que ha viscut els últims anys onze anys a primera línia política, des de la crisi econòmica quan va aterrar a Economia amb Andreu Mas-Colell i la consulta del 9 de novembre fins al referèndum de l'1 d'Octubre i la repressió amb la presó i l'exili. "La meva lleialtat al president Carles Puigdemont i al Govern il·legalment destituït [en al·lusió al del 2017] segueix intacta", ha dit, en una compareixença sense preguntes en què ha desvinculat en tot moment la seva decisió del moment polític actual, després que aquesta setmana també fes un pas al costat l'expresident Puigdemont. "He servit amb humilitat i honor tres presidents del meu país, a qui vull agrair públicament la confiança que m'han fet", ha acabat.

És la quarta vegada que Artadi renuncia a un càrrec de responsabilitat. Fa tot just un any va decidir, en plena negociació per formar el govern de la Generalitat, que no hi entraria: es donava per fet que assumiria la vicepresidència i la conselleria d’Economia, però a última hora va comunicar que no formaria part de l’executiu de Pere Aragonès. Recentment, també va anunciar que deixava de ser la portaveu del partit en favor de Josep Rius. I abans ja havia deixat la conselleria de Presidència amb el govern de Quim Torra. L’argument sempre va ser el mateix: centrar-se en la seva candidatura a la ciutat de Barcelona. A les eleccions municipals del 2019 –les primeres en què es presentava com a candidata a l’alcaldia, fent tàndem amb el llavors pres polític Quim Forn– no va obtenir els resultats desitjats i en els últims mesos treballava per millorar resultats a les eleccions municipals del 2023. Les enquestes no la beneficiaven per arribar a l'alcaldia, però fins fa poc el seu entorn assegurava que estava bolcada en el projecte. Ha sigut emocionalment, diuen, que no ha pogut més. "He sigut una dedicada a la feina sense concessions, però ara no tinc l'energia per seguir servint a la ciutadania com es mereix", ha assegurat aquest divendres.

I ara què?

L'adeu d'Artadi deixa un buit al capdavant de Junts a l'Ajuntament de Barcelona només un any abans de les eleccions municipals –tot just feia tres mesos que havia estat elegida amb primàries–. Ara el partit, en ple debat congressual, haurà d'escollir un altre candidat per afrontar els comicis del 2023. A la sala hi eren presents la regidora Neus Munté, Ferran Mascarell, Francina Vila i Jordi Martí. El nou lideratge podria sorgir del mateix grup –tant Mascarell com Munté han aspirat a encapçalar la formació en diverses ocasions– o venir de fora, fitxant alguna figura coneguda que pogués representar l'alternativa a l'alcaldessa, Ada Colau. En alguna ocasió també s'havia especulat amb el retorn de l'exalcalde Xavier Trias, però ara mateix és una incògnita que ningú sap respondre.

L'equip de regidors va saber la decisió d'Artadi entre ahir i abans-d'ahir i a molts els ha vingut de nou. Les cares que l'han acompanyat aquest divendres a la sala de premsa de l'Ajuntament de Barcelona evidenciaven que la notícia els ha agafat a contrapeu.

La nova cara de Junts a Barcelona també dependrà del que passi al congrés del partit del 4 de juny, on s'ha de decidir la nova direcció de la formació i el rumb que ha de prendre. El duel està ara mateix entre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident del partit, Jordi Turull, que aspira a la secretaria general. Aquesta setmana Artadi no ha volgut firmar el manifest de bona part dels càrrecs del partit donant suport a la candidatura de Turull i a fer Borràs presidenta de la formació, amb menys poders executius. En els últims temps Artadi ha fet costat a la presidenta del Parlament –la seva presència en la compareixença d'aquest divendres ja és un missatge en si mateix–, que ara no descarta presentar una candidatura alternativa a l’exconseller per comandar la formació des de la secretaria general de partit.

stats