Urbanisme
Societat Barcelona 03/07/2023

Mapa de la marató d'obres d'estiu a Barcelona: descobreix-les totes

Collboni manté els projectes engegats per Colau: els treballs del tramvia escanyaran el trànsit en carrers com València, Mallorca o Aragó

3 min
Les obres del tramvia a l'alçada de les Glòries

BarcelonaEl mapa de les obres que Barcelona té en marxa aquest estiu inclou, esclar, totes les actuacions engegades pel govern de Colau, des dels eixos verds de l'Eixample fins al carril bici de Via Augusta o la Via Laietana. I el nou equip de govern repeteix el mantra que res no s'atura i que, en tot cas, ja es reavaluarà més endavant com funciona tot, especialment el carril bici de la Via Augusta, que preveu tenir enllestit el 15 de juliol. "No parem res", ha repetit el nou enginyer en cap de la ciutat, Oriol Altisench, en la tradicional roda de premsa sobre les obres d'estiu que, els últims anys, portava el segell de qui era el gerent de Mobilitat del govern anterior, Manuel Valdés.

L'estiu, amb totes les obres engegades, no serà plàcid i hi haurà afectacions importants en vies tan transitades com la Gran Via o els carrers que creuen la Diagonal en el tram afectat per les obres del tramvia. En total, 47 obres considerades d'estiu (set menys que l'any passat) i nou pavimentacions (per arreglar uns 40.000 metres quadrats de terra), que representen una inversió municipal d'uns 16,2 milions d'euros.

Les obres d'aquest estiu a Barcelona

Carril bici

Urbanització

Obres ferroviàries

Pavimentació

Vall d’Hebron

Nus de la Trinitat

Via Augusta

Diagonal

Pi i Margall

Meridiana

Mallorca

Diagonal

Gran Via

Barceloneta

Carril bici

Urbanització

Obres ferroviàries

Vall d’Hebron

Pavimentació

Via Augusta

Diagonal

Pi i Margall

5 d’oros

Mallorca

Gran Via

Barceloneta

Vall d’Hebron

Nus de la Trinitat

Pi i Margall

5 d’oros

Meridiana

Diagonal

Carril bici

Urbanització

Obres ferroviàries

Pavimentació

Vall d’Hebron

Via Augusta

Diagonal

Pi i Margall

5 d’oros

Mallorca

Gran Via

Barceloneta

Vall d’Hebron

Nus de la Trinitat

Pi i Margall

5 d’oros

Meridiana

Diagonal

L'estiu, de fet, ja ha començat complicat pel tall de servei a la L4 del metro i a la T4 del tramvia. L'avenç del tramvia per la Diagonal complicarà més la circulació a partir d'ara, quan es preveu col·locar les vies a les interseccions i, per tant, afectar els carrers que travessen l'avinguda. Sicília estarà tallat fins al 10 d'agost a l'altura de la Diagonal. Sardenya, fins al 13 d'agost en la mateixa zona. També s'afectarà Marina, que alguns dies quedarà amb dos carrils, i Aragó, que durant uns dies quedarà amb dos carrils de circulació i un de bus en aquesta zona. València tindrà un únic carril entre el 30 de juliol i el 10 de setembre. I Mallorca també tindrà un únic carril en tres moments de l'estiu. Els mateixos treballs afectaran el trànsit en vies com Nàpols i Bailèn.

Evitar la Gran Via

L'altra zona amb màxima afectació serà la Gran Via pràcticament des de la plaça Cerdà fins a la plaça d'Espanya, on es farà la pavimentació del carril bus per preparar-lo per al pas de la Vuelta Ciclista. Això farà que entre l'11 i el 16 d'agost hi hagi un sol carril de circulació al tronc central i que el lateral mar sigui només per a bus i trànsit local. Per això, els responsables municipals demanen evitar entrar a la ciutat per la Gran Via durant aquests dies i accedir-hi per les rondes. A la Gran Via, a més, ja s'hi estan fent els treballs del nou carril bici entre la plaça Espanya i el carrer de la Mineria i s'hi preveuen, també, els d'una vàlvula d'Agbar.

Durant aquests mesos d'estiu en què la mobilitat baixa a la ciutat també es vol donar l'impuls definitiu a les obres que ja estan en marxa al carrer Pi i Margall, on avui s'ha obert la nova configuració viària amb un sol carril de trànsit en cada direcció. També hi haurà un impuls amb noves afectacions a les obres de la Meridiana (el dia 10 de setembre quedarà puntualment tallada i el trànsit es desviarà per Sant Antoni Maria Claret) i tall al pont de Santander. I hi haurà, també, una afectació important a la plaça del Cinc d'Oros, a la Diagonal amb el passeig de Gràcia, amb una pavimentació que es farà en dos diumenges i que afectarà la circulació a Còrsega i al passeig de Gràcia.

Tall a FGC

L'Ajuntament posa especial èmfasi en les afectacions que hi haurà entorn de la Diagonal, a la Gran Via i en tots els talls ferroviaris. De moment, fa una valoració positiva de com estan funcionant les alternatives al metro en el tall de la L4. Inicialment, el bus llançadora transportava 36.000 persones al dia, però la xifra ha anat a la baixa perquè els usuaris han trobat alternatives més ràpides. Les obres prèvies al perllongament de la L8 de Ferrocarrils entre Espanya i Gràcia també tindran afectació a la zona de l'Hospital Clínic (ara ja hi ha un únic carril a Villarroel davant de l'hospital i el cap de setmana que ve quedarà puntualment tallat). I FGC encara hi ha de sumar una afectació: entre el 12 i el 20 d'agost quedarà tallat el servei de les línies S1, S2 i L6 entre Gràcia i Sarrià per renovar-hi vies.

stats