Mobilitat
Societat Mobilitat 01/06/2023

Les obres a la L4 del metro obliguen a tallar la línia que va a les platges durant tot l'estiu

El Trambesòs també patirà talls per les tasques de connexió

ARA
2 min
Viatgers esperant el metro a l'estació de la línia groga de Passeig de Gràcia

BarcelonaDues obres simultànies en dues infraestructures barcelonines, una al metro i l'altra al tramvia, complicaran la mobilitat a la ciutat durant bona part de l'estiu. D'una banda, la renovació de sis quilòmetres de via en el tram central de la L4 del metro entre Bogatell i Verdaguer, obligaran a interrompre aquesta línia, la groga, que és la més utilitzada per anar a les platges.

L'aturada, en aquest cas, es farà en dos trams: primer des de Ciutadella-Vila Olímpica fins a Girona, del 26 de juny al 31 de juliol, i després entre l'1 i el 25 de juliol, quan les estacions tancades es reduiran a quatre, des de Jaume I fins a Girona. La inversió de la companyia TMB per tirar endavant aquesta millora és de 16,4 milions d'euros.

També es quedarà sense servei, durant dos mesos, la línia T4 del tramvia, entre Ciutadella i Sant Adrià. En aquest cas les obres són necessàries per unir les vies amb el futur l'intercanviador de Glòries.

Alternatives per als usuaris

Malgrat tots els inconvenients, TMB assegura que l'alternativa més còmoda per als usuaris és la mateixa xarxa de metro i que "la mobilitat a les platges estarà garantida". Però, per minimitzar l'afectació a la L4, que transporta 65.000 viatgers al dia al juliol i 45.000 a l'agost, l'operadora també posarà en funcionament un servei especial amb autobusos articulats amb "el nombre màxim que es pot posar en circulació al carrer".

En concret, hi haurà un servei alternatiu amb freqüències d'entre 3 i 4 minuts entre Bogatell i Verdaguer, i durant tot el tall un servei especial d'autobusos que connecti Verdaguer i Joanic per a les persones amb mobilitat reduïda. El bus pujarà i baixarà per Via Laietana, les obres de la qual s'han coordinat amb el tall de metro per permetre la circulació del transport alternatiu.

Pel que fa al tramvia, hi haurà un servei de bus llançadora entre Glòries i Sant Adrià, amb el mateix interval de 8 minuts del tramvia. Entre la Meridiana i Wellington no hi haurà transport alternatiu perquè hi ha metro i bus com a alternativa.

La L4, al límit

La via de la L4 està arribant "al final de la vida útil" i concentra el 67% de les incidències de la línia. Durant el mes de juliol les obres es focalitzaran a l'estació de Barceloneta, que s'obrirà a l'agost. Aquest tram de la parada està per sota del nivell del mar, i per tant està afectat per molta salinitat que genera corrosió, fet que obliga a fer moltes tasques de manteniment nocturn per poder oferir el servei. "Ha arribat l'hora de fer una renovació integral".

Aquest estiu es durà a terme una reforma integral per millorar l'eficiència, en la qual s'instal·laran 12.000 metres lineals de carril d'acer, que se subjectaran amb 18.600 fixacions antivibratòries sobre una plataforma formada per 14.000 metres cúbics de formigó.

stats