Barcelona

Les dutxes del Gimnàs Sant Pau perillen per l'endarreriment de pagaments de l'Ajuntament

La cooperativa assegura que encara no ha rebut cap dels 200.000 euros concedits per l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona

3 min
Na Maria Antonia Peralta, veïna del Raval, amb el tècnic esportiu del Gimnàs Social Sant Pau.

BarcelonaUn nou entrebanc posa en perill la supervivència del Gimnàs Social Sant Pau tal com el coneix el barri del Raval. Si l'Ajuntament de Barcelona no transfereix part de l'ajuda de 200.000 euros concedits per oferir el servei de dutxes, el gimnàs avisa que l'haurà de tancar.

La cooperativa que el gestiona també ha denunciat que dels 370.000 euros totals concedits en ajuts per al 2023, obtinguts després de presentar-se a 32 convocatòries, només n'ha rebut 14.500. Això farà impossible, a curt termini, que el gimnàs mantingui obert el servei de dutxes, que atén unes 200 persones en situació de vulnerabilitat. "Tenim fins a final de mes", ha dit la presidenta de l'entitat, Lara Cáceres, aquest dijous.

En una roda de premsa davant el local provisional, al carrer de les Floristes de la Rambla, Cáceres, els treballadors de la cooperativa, associacions veïnals i la Rose Mary, una persona sense llar usuària del servei de dutxes, han exposat què implicaria el tancament del servei.

A part de cancel·lar l'oferta d'higiene bàsica a les 200 persones que l'utilitzen —"sense el qual no sabré que fer", ha dit la Rose Mary—, el gimnàs haurà de fer un ERTO que afectarà part de la plantilla i deixarà el districte de Ciutat Vella sense l'únic servei de dutxes municipal i un nucli social. "El Gimnàs Social Sant Pau no només és un gimnàs, redueix les desigualtats en un dels barris amb més desigualtats d'una de les ciutats amb més desigualtats d'Europa", ha dit el Marc, tècnic del servei de gimnàs.

La cooperativa també ofereix un servei de canvi de roba i repartiment d'àpats, que asseguren que també s'hauria de suspendre si la situació no canvia abans de final de mes. Freddy Geovanny Romero, un dels beneficiats d'aquesta iniciativa, va dir al setembre a l'ARA que el Sant Pau "és una benedicció". "Esmorteix el cop de viure al carrer", deia Romero, que assegura que dignifica els sense llar.

El servei de gimnàs gratuït per a alguns dels assistents, ara com ara, no es veuria afectat pels impagaments, però Cáceres assegura que el futur d'aquest servei perilla si no arriben els diners compromesos. Actualment, les activitats que es despleguen des del gener d'acord amb la quantitat pressupostada se sufraguen amb el sou de part dels treballadors, alguns dels quals fa un temps que no cobren per culpa de la situació, explica l'entitat.

Cáceres també assegura que deuen diners a proveïdors i que la Fundació Arrels els n'ha hagut de deixar per poder declarar l'IRPF per "estar al corrent de pagament i poder demanar subvencions". "Les entitats privades estan responent a la situació, però les públiques no", sentencia la presidenta.

Poca pau per al gimnàs

Des de la cooperativa veien amb ambició el curs del 2023, després de recuperar l'activitat esportiva —inherent a un gimnàs— al costat de la plaça de la Gardunya, a tocar de la Boqueria. No podien prestar-la des de la pandèmia. A més, aconseguien salvar una ordre de desallotjament en l'antic edifici del número 46 de la ronda Sant Pau, esquivada in extremis pel pacte a què van arribar l'Ajuntament d'Ada Colau i l'empresari Jaume Roures per comprar l'edifici.

Ara els seus objectius es poden tornar a truncar, a l'espera de la resposta al toc d'alerta que el Sant Pau ha llançat a l'Ajuntament. Segons han informat en un comunicat, el grup municipal d'ERC exigirà a l'equip de govern de Jaume Collboni (PSC) el pagament dels endarreriments i preveu portar una iniciativa al pròxim plenari perquè els responsables municipals hagin de donar explicacions. "La ciutat no pot prescindir del servei que aporta el gimnàs", diu el comunicat: "El grup municipal exigeix al govern de Barcelona que executi el pagament de forma immediata".

stats