Tribunals
Societat Barcelona 17/02/2022

El jutge confirma la imputació de Colau per les subvencions

El magistrat rebutja arxivar la causa com demanava la defensa de l'alcaldessa, que haurà de declarar el 4 de març

ARA
2 min
Ada Colau durant el ple

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà d'anar a declarar el 4 de març davant del jutge com a imputada per les presumptes irregularitats que va denunciar l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica en l'atorgament de subvencions a entitats pròximes als comuns, com l'Observatori Desc o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). El jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona ha rebutjat l'arxivament de la querella com va sol·licitar la defensa de l'alcaldessa, que demanava que se la deixés d'investigar.

Els advocats de Colau –Olga Tubau i Àlex Solà– desmuntaven en l'escrit la querella argumentant que "no descriu ni un sol acte ni una sola intervenció" de l'alcaldessa per tramitar les ajudes sota sospita i qüestionaven que el fet que l’alcaldessa sigui la màxima responsable de l’Ajuntament permeti "atribuir-li una responsabilitat penal" de les decisions que pren "la complexa organització municipal". La defensa reiterava que els fets que ara es qüestionen ja havien estat investigats i arxivats per la fiscalia i que totes les operacions havien rebut l'aval de la intervenció municipal.

Però el jutge no ha atès la seva demanda i li manté la imputació. En la seva breu interlocutòria, el magistrat diu que les interlocutòries d'admissió a tràmit de querelles no es poden recórrer ni anul·lar. Com a màxim, un cop avançada la investigació, es pot arxivar el cas. Remarca que, en qualsevol cas, el que fa l'admissió a tràmit de la querella és començar una investigació quan hi ha fets que s'entén que presenten "indiciàriament" els caràcters de delicte i que això no implica "res més". A més, diu que el fet que la fiscalia arxivés les diligències prèvies no significa que un jutjat no pugui investigar els mateixos fets sospitosos de delicte. L'alcaldessa haurà de declarar per presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d'influències i negociacions prohibides.

Decisió esperada

Des del govern municipal detallen que el recurs no es va presentar contra la citació com a investigada de Colau, sinó contra l'admissió a tràmit de la querella, i que els equips jurídics municipals i els advocats de l'alcaldessa treballen des del primer dia amb la "certesa" que haurà d'anar a declarar el dia 4 de març. El que es va fer –afegeixen– va ser moure fitxa perquè el jutjat ja tingués fins a vuit informes tècnics amb tota la informació necessària abans de la declaració amb el "convenciment" que la causa quedarà arxivada. Fonts judicials consideren, de fet, que el pas ha servit perquè la jutge tingui sobre la taula ja tots els expedients i els arguments de la defensa abans d'interrogar l'alcaldessa, ja que en la querella no hi constaven i no s'havien demanat.

Grups de l'oposició com JxCat ja han reaccionat a l'anunci judicial remarcant que la ciutat "mereix i necessita saber que no s’ha comès cap irregularitat ni s’ha malversat cap euro a l’Ajuntament", i exigint transparència i col·laboració al govern de l'alcaldessa. "Estarà bé que Colau col·labori i s'expliqui en seu judicial", remarquen després de constatar el "fracàs" de l'estratègia per evitar que Colau hagués d'anar a declarar.

stats