Inclusió
Societat Barcelona 05/10/2022

"Si l'Abril no es banya, jo tampoc": la revolta d'una classe de primària

Un grup de primer es nega a assistir a l'activitat de piscina fins que no hi hagi el monitor que necessita una companya amb autisme

3 min
Un dels cartells que han escrit els companys de l'Abril

Barcelona"Si l'Abril no es banya, jo tampoc". Aquest és el missatge que firmen tots i cadascun dels alumnes d'un grup de primer de primària de l'Escola Teixidores de Gràcia. Tenen entre cinc i sis anys, i dimarts havien de començar l'activitat de piscina dins de l'horari escolar que promou l'Ajuntament però van decidir no fer-ho perquè, a última hora, van descobrir que la seva companya Abril, que té autisme, no podria entrar a l'aigua: no s'havia facilitat encara la presència del monitor especialitzat que la petita necessita com a suport. La notícia va córrer primer pel grup de WhatsApp de les famílies, on els pares de l'Abril van informar que ella no faria piscina el primer dimarts. I d'aquí va saltar als petits, que l'endemà, reunits en rotllana, van decidir que si no hi havia piscina per a l'Abril tampoc n'hi hauria per a cap d'ells. I van començar la seva particular protesta amb tot de pancartes, braçalets i collarets deixant clar que eren un equip: si no anaven tots a nedar, no hi aniria ningú.

La família de la petita explica que els havien informat que dins del programa municipal Jo nedo, que és el que garanteix que tots els alumnes de primer de primària poden fer un any de natació, hi hauria algú per atendre els infants amb necessitats especials com la seva filla des del primer moment. La nena necessita un adult de suport a dins de la piscina per garantir que pot seguir la sessió. I els seus pares estaven convençuts que aquesta persona ja estaria al costat de l'Abril el primer dimarts de natació. Per això van dedicar el cap de setmana a fer la preparació que la petita necessita quan venen canvis: van mirar imatges de piscines, li van emprovar el casquet, li van explicar quina seria la nova rutina... Però dilluns a la tarda els van dir que no hi havia suport perquè encara no havien pogut atendre tota una demanda que els havia desbordat.

Fonts municipals concretaven, aquest matí, que l'Institut d'Esports havia resolt 27 sol·licituds d’escoles que demanaven monitoratge per atendre necessitats especials i que estaven treballant "a contrarellotge" per resoldre 18 sol·licituds més corresponents a la natació en horari lectiu, entre les quals hi ha la de l’Escola Teixidores de Gràcia. Asseguraven que s'estaven buscant solucions provisionals per resoldre la situació concreta de l'Abril mentre no es trobava la persona de suport definitiva. I, a primera hora de la tarda, comunicaven que ja s'havia pogut garantir el monitor per dimarts que ve. Des de l'Institut Barcelona Esports (IBE) asseguren que les peticions per acompanyar alumnes amb necessitats especials han crescut els últims cursos i que, per això, els costa més començar l'activitat amb tots els monitors assignats.

"Des que es fa la matrícula que saben quants infants amb necessitats especials tindran", es queixa el Marcos, el pare de l'Abril, que creu que hi ha hagut una mala previsió municipal dels recursos necessaris.

"Hauria tingut un disgust molt gran"

La família de l'Abril elogia el gest dels companys de classe de la filla, que tenien moltes ganes de tirar-se a l'aigua però van prioritzar fer costat a la seva companya. Un gest que va evitar el que hauria sigut, segur, un disgust per a la nena, que encara no sap que ha començat el curs de piscina i no hi ha anat però que sí que hauria vist que es quedava sola a l'aula si tots els altres alumnes haguessin marxat a l'activitat sense ella. "Li agrada molt l'aigua i tindria un disgust molt gran si sabés que hi van tots menys ella", diu el seu pare.

Creure en l'escola inclusiva

Les famílies i la comissió d'inclusió i drets de la infància de l'AFA han enviat també una carta als responsables municipals per exigir que tot estigués arreglat la setmana que ve. "¿Creiem en l'escola inclusiva o no?", es preguntaven després de remarcar que, si no se solucionava el problema, l'Abril s'hauria de quedar sola mentre la resta anaven a natació. Inclusió? Segons l'últim anunci municipal, però, la situació hauria d'estar solucionada de cara a dimarts que ve, quan tot el grup hauria de poder anar junts a natació com ja haurien d'haver pogut fer ahir.

Les formes de protesta, com les pancartes o les accions col·lectives, no venen de nou als alumnes d'aquesta escola de Gràcia, que ja estan avesats a fer manifestacions o batucades reivindicatives per protestar contra l'espai que s'ha assignat al centre, que ara funciona en mòduls, i que no agrada a les famílies. L'edifici per al futur institut-escola s'ha d'aixecar al solar que deixarà lliure l'Hospital Evangèlic al carrer de les Camèlies, un espai que les famílies avisen que és massa petit per encabir un institut-escola i que, a més, està envoltat d'edificis molt alts, de fins a dotze plantes, que impedeixen l'entrada de sol al pati i el deixen enclotat.

stats