Barcelona
Societat Barcelona 27/10/2022

Un bar emblemàtic plega a Barcelona: "Els entrepans eren com els canelons de la iaia, tothom en gaudia"

La pandèmia i la inflació precipiten l'adeu de l'establiment del passeig Maragall després de 47 anys

Pol Mestres Bosch
2 min
Local tancat de Marc Entrepans al Passeig de Maragall

BarcelonaL'històric bar Marc's Entrepans, situat al passeig Maragall, ha abaixat la persiana després de 47 anys al barri. L'impacte del període de pandèmia i la inflació disparada han accelerat la decisió del propietari de jubilar-se i plegar a contracor. "Lamento molt haver de tancar, el negoci formava part de la vida de molts clients", diu Josep Lluís Rovirosa, que subratlla que molts dels assidus són, en realitat, "amics" després de tants anys.

Rovirosa, de 68 anys, feia tota la vida que treballava a l'establiment que van obrir els seus pares fa gairebé mig segle. Des de darrere la barra, ell i la seva dona, Maria Esther Gual, han vist créixer molts nens: "Sempre ha sigut un negoci molt familiar", afirma el propietari.

Aquesta setmana, però, van anunciar que acceleraven la seva jubilació, ja que no podien fer front als costos. El seu fill, Pol Rovirosa, també ha anunciat el tancament del bar per Twitter. Milers de persones han agraït amb trucades i missatges els anys de feina de la família.

Canvi de costums i augment de preus

El local només disposava de barra. Així doncs, durant els dos anys de pandèmia va haver d'estar totalment tancat perquè el govern només permetia consumir a les taules. Un cop van poder reobrir, van topar amb un canvi de costums en els clients. "El que venia un cop per setmana, després de la pandèmia només ho feia una vegada al mes. A més, sempre hem tingut molta gent de nit, però a poc a poc es va anar reduint la clientela, ja que la gent prefereix quedar-se a casa", declara Rovirosa.

L'augment de preus en aliments i l'energia va acabar amb les esperances de continuar amb el negoci. El propietari de Marc's Entrepans explica que cada vegada tenien menys marge de beneficis. "A mi m'apujaven constantment els preus, però jo no podia cobrar 20 euros per un entrepà", diu.

El Kamasutra i 60 entrepans més

El bar tenia una extensa carta amb més de 60 entrepans de noms ben originals. Un dels que més sortia era el Kamasutra, una hamburguesa amb ceba, formatge i bacó, o el J.L., un entrepà d'ou ferrat amb formatge i paté creat després de la mort de John Lennon. "Els clients em deien que els nostres entrepans eren com els canelons de la iaia, tothom en gaudia molt", assegura el propietari.

Durant anys el negoci va funcionar molt bé, però no hem pogut aguantar més. Hem mirat de traspassar-lo, però no ens n'hem sortit. El sector de la restauració està enfonsat i la gent no vol treballar als bars", conclou Rovirosa.

stats