Societat Barcelona 13/12/2022

Nadal a Barcelona: el pessebre de Sant Jaume serà digital i es podrà manipular des del mòbil

Es canvia el recorregut de la cavalcada de Reis per les obres a Via Laietana i tornen les campanades a Maria Cristina

4 min

BarcelonaEs podrà alimentar el tió, enviar la carta als Reis d'Orient, posar una nadala o afegir-hi una figureta amb el nostre nom. Aquestes són només algunes de les interaccions que els ciutadans podran fer amb el pessebre d'aquest any que l'Ajuntament instal·larà a la plaça de Sant Jaume els pròxims dies. La novetat principal d'aquest 2022 és que serà un pessebre totalment digital, que es projectarà amb imatges sobre la façana del consistori, tal com passa amb altres projeccions que segueixen la tecnologia del videomapping.

El tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, ha presentat aquest matí els detalls de l'esperat pessebre –que acostuma a ser polèmic– i també les novetats de la cavalcada de Reis i la nit de Cap d'Any, que aquest any torna a la seva ubicació tradicional, a l'avinguda de Maria Cristina, després de dos anys en què el consistori va haver de triar llocs més amplis per evitar les aglomeracions, seguint les recomanacions sanitàries per la pandèmia.

El pessebre estarà en marxa del 16 de desembre al 5 de gener i, segons l'Ajuntament, l'objectiu és que sigui modern i interactiu. "Combinarà els elements més tradicionals de Nadal, els que tothom reconeix, amb la modernitat i l'actualitat tecnològica", ha explicat Martí. El fet és que, més enllà de les projeccions a la façana de l'Ajuntament, hi haurà un codi QR a través del qual els ciutadans podran accedir al pessebre i "canviar-hi coses". Entre les opcions hi haurà la d'afegir una figureta amb el nostre nom, donar fruita al tió, enviar la carta als Reis o bé triar una nadala. "El pessebre sempre ha generat polèmica, però fins ara mai s’havia pogut tocar", ha admès Martí, que també ha detallat que el cost total de la instal·lació serà la meitat que el de l'any passat, uns 100.000 euros.

Els ciutadans podran alimentar el tió, enviar cartes als Reis o posar una nadala, tot a través del mòbil.

Les característiques d'aquest any fan que el pessebre només es pugui visitar de tarda, quan cau la llum, a partir de les 17 h. "La veritat és que la majoria de visites al pessebre ja es feien sempre a la tarda, per tant, coincideix amb els hàbits de la majoria dels barcelonins", ha argumentat el regidor de Cultura, que ha assegurat que el funcionament és molt senzill, perquè està pensat per a nens, i s'ha mostrat convençut que qualsevol persona, gran o petita, hi podrà interactuar si ho desitja.

Tornen les campanades a Maria Cristina

Després de dos anys amb ubicacions provisionals, per complir amb les restriccions de la pandèmia, la celebració de la nit de Cap d'Any torna a la seva ubicació tradicional, a l'avinguda de Maria Cristina. Segons Martí, serà un espectacle de gran format, però també curt: durarà una mitja hora escassa. "No s'allargarà amb una festa, és un acte espectacular però breu", ha dit el regidor. La festa tindrà dos blocs de 12 minuts (un abans i un altre després de les campanades) i anirà a càrrec del grup francès Groupe F, que ha preparat un espectacle de llum, amb focs artificials i 200 drons il·luminats que sobrevolaran el cel coreografiant la música amb un missatge clar: una crida a la pau.

"La guerra ens truca a la porta, i ens sembla un bon senyal començar l'any celebrant i reivindicant la pau i l'agermanament entre els pobles", ha dit Martí. Tot plegat seguirà unes mesures estrictes de sostenibilitat. Segons el consistori, la despesa energètica d'aquests drons durant l'espectacle equival al que gasta un cotxe elèctric fent un trajecte de 50 o 60 quilòmetres. El cost total d'aquest espectacle de gran format s'ha enfilat, segons les dades de l'Ajuntament, fins als 480.000 euros.

La nit més màgica de l'any canvia de recorregut

Uns dies més tard, el dia 5, Barcelona es vestirà de gala per donar la benvinguda als Reis d'Orient. Està previst que Ses Majestats arribin al port, concretament al portal de la Pau (d'on surten les Golondrines), cap a les 16 h, i que dues hores més tard comencin a desfilar pels carrers de Barcelona per saludar tots els nens i nenes que s'acostin fins al seu recorregut.

Atenció, perquè aquest any hi ha canvis en el recorregut: les obres a la Via Laietana obliguen a modificar la cavalcada, que aquest any enfilarà el passeig Colom, l'avinguda del Paral·lel, la ronda Sant Pau i el carrer Urgell per unir-se, en aquest punt, al seu itinerari final tradicional, travessant el carrer Sepúlveda i arribant fins a Maria Cristina.

La carrossa de la patge Estel tindrà una sorpresa i molta llum.

La cavalcada també arriba amb novetats. "Obrirem amb l'estel de Nadal, però amb unes característiques espectaculars i enormes, molt lluminosa, i una sorpresa que no volem desvelar", ha dit Martí. També hi haurà sis carrosses noves "reials de veritat", la meitat de les quals seran de 20 metres de llarg. Les de Ses Majestats, a més, tindran dos pisos per poder acollir tot el seguici. En total hi participaran més de 1.100 persones i el cost de la rua s'enfilarà fins als 860.000 euros. "El preu seria molt més alt si no fos per tots els voluntaris i voluntàries que ens ajuden cada any", ha subratllat el regidor.

També tornen els caramels (se'n repartiran més de 7 tones) i la proximitat, superades les restriccions de la pandèmia. Això vol dir que els nens i nenes que ho desitgin podran acostar-se per entregar les cartes als carters reials, a entregar els xumets o a saludar els Reis.

stats