Barcelona

Collboni suma una altra derrota: l'oposició tomba el seu full de ruta pel mandat

Bonet retreu als grups que ni tan sols deixin obrir el procés per escoltar l'opinió de la ciutadania

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el ple del mes de març

BarcelonaNi les ordenances fiscals ni els pressupostos per la via ordinària ni tampoc el Programa d'Actuació Municipal (PAM). L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha sumat aquest dimecres la seva tercera derrota rellevant en menys d'un any al capdavant de l'Ajuntament. L'oposició ha impedit directament la tramitació del pla que defineix el full de ruta del govern de cada mandat. La proposta que l'executiu de Collboni va presentar dilluns i que ara s'havia de sotmetre a un procés participatiu i de negociació només ha rebut els vots favorables del PSC, l'abstenció de Barcelona en Comú i ERC, i el vot en contra de Junts, el PP i Vox.

D'aquesta manera, el PAM mor abans de néixer i sense ni tan sols obrir-se a les aportacions ciutadanes que podien arribar durant el procés participatiu. La primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha subratllat aquest punt i ha lamentat que l'oposició no permeti ni tan sols tramitar el text i "tapi la boca a la ciutadania perquè ni tan sols pugui opinar". La resposta dels grups ha sigut retreure al govern Collboni la seva falta de negociació prèvia i subratllar la seva "debilitat". Tant el líder de Junts, Xavier Trias, com el regidor dels comuns Marc Serra han retret a Bonet que després de gairebé un any encara no hagi articulat una majoria de govern amb uns o altres.

Aquest dimecres els socialistes no han comptat tampoc amb el vot favorable dels que en els últims mesos han sigut els seus socis més fiables. ERC, que va votar a favor dels pressupostos i amb qui Collboni tenia encarat un acord de govern fins a la convocatòria de les eleccions catalanes del 12 de maig, ho ha deixat tot en espera: s'ha abstingut al·legant que el PAM presentat només recollia "les prioritats del PSC".

Tot i que la derrota té un valor més simbòlic que efectiu –el PAM no deixa de ser una declaració d'intencions sobre els objectius del mandat sense repercussió jurídica–, Collboni suma un altre revés mentre espera que acabi el compte enrere per aprovar automàticament els pressupostos el 2 de maig un cop es constati que no s'ha pogut articular una moció de censura contra ell. De fet, Collboni continua així el mateix camí que l'exalcaldessa Ada Colau, que tampoc va poder aprovar cap dels dos PAM que va sotmetre a votació en els seus dos mandats.

Un pla "ambiciós però realista"

Bonet ha insistit aquest dimecres que el PAM presentat era "ambiciós però realista". El document impulsat pel govern socialista incloïa entre els seus objectius completar transformacions urbanístiques com la de la Rambla o la de la façana litoral de la ciutat, però també la irrupció de 4.000 nous pisos assequibles o un impuls a la Renda Barcelona per ajudar persones vulnerables. També feia referència a altres mesures ja conegudes com el Pla Endreça o el reforç de la Guàrdia Urbana per arribar als 3.500 agents.

Pel que fa a l'habitatge, el PAM preveia disposar de 4.000 nous pisos a preu assequible –tant a través de la nova construcció com de l'adquisició d'immobles– abans de les eleccions del 2027, així com culminar el debat sobre la reforma del 30% de reserva d'habitatge social.

Més obert quedava el futur de la connexió del tramvia per la Diagonal. Tot i que el govern del PSC manté el seu compromís que sigui una realitat i incloïa en el PAM una menció a "continuar amb la connexió", Bonet va subratllar dilluns que abans de decidir quan i com començaran les obres per arribar fins a la plaça de Francesc Macià esperaran a rebre el projecte executiu de les obres a l'estiu.

stats