Barcelona
Societat Barcelona 22/02/2023

La plaça Reial no vol ser una 'fan zone' sense control: "Anaven beguts i es pixaven a la font"

Veïns del Gòtic demanen mesures i l’Ajuntament no es planteja crear espais específics per a les aficions del futbol

4 min
Així va quedar la plaça Reial després de la concentració d'afincionats de dijous passat

BarcelonaUn aficionat del Manchester agafa la pilota i, com si es tractés d'un esport a mig camí entre el futbol i el bàsquet, l'envia d'un xut contra una de les finestres més altes de la plaça Reial de Barcelona i l'encistella al balcó. Ell celebra la gesta i la plaça, plena d'aficionats, esclata en un crit. Del balcó en surt una dona, espantada per l'impacte, i es queda la pilota mentre la munió la insulta des de la plaça. És l'últim exemple dels conflictes entre les persones que viuen i treballen en aquesta zona del Barri Gòtic i les aficions d'equips de futbol que s'han acostumat a concentrar-s'hi durant les hores prèvies al partit. I en alguns casos, també, durant el partit.

El balcó que va rebre l'impacte és el de la fundació Setba, dedicada a l'art i la cultura, que prefereix no fer cap declaració sobre els fets. L'episodi se suma a polèmiques anteriors com quan, el 2019, un venedor ambulant i un turista va acabar empesos a dins de la font quan s'hi concentraven seguidors del Liverpool.

Després de l'aturada de la pandèmia, dijous passat va tornar la polèmica per aquestes concentracions, que ja van servir un aperitiu més pacífic quan els aficionats de l’Eintracht de Frankfurt van prendre Barcelona l'abril passat. Aquest cop, va ser abans del partit entre el Barça i el Manchester i United, quan es van concentrar durant hores centenars de persones, cervesa en mà, a la plaça Reial. Segons alguns veïns, el nivell d'incivisme va ser més destacat que en altres ocasions. "No es pot permetre que ens tirin pilotes contra les finestres o que ens trobem els balcons plens de llaunes perquè van respondre amb llançaments quan un veí, fart del soroll, els va tirar aigua", explica una veïna. "És inconcebible que se'ls permeti llençar la pilota contra les finestres com si no passés res", afegeix un veí, que diu que aquell dia va trucar dos cops al 112.

Els aficionats del Manchester United a la plaça Reial de Barcelona la setmana passada.

Alguns dels (pocs) veïns de la plaça, de fet, estan organitzats en un grup de WhatsApp i ja van avisant la policia de forma coordinada. "Si no truquem molt, no ens fan cap cas", es queixen. Una crítica que repeteixen alguns responsables dels bars que, tot i que no amaguen que aquestes concentracions els fan augmentar la caixa, asseguren que la plaça acaba plena de llauners (com ho demostra el rastre de llaunes abandonades a terra). I que se'ls fa difícil gestionar la massa i, sobretot, convèncer els concentrats que han de retornar els gots o alliberar les taules a l'hora de tancar. Ja no parlem d'evitar les pilotades. O l'excés de decibels, que són dues batalles que ja ningú no lluita. Alguns dels bars van contractar seguretat privada aquesta última ocasió perquè, diuen, els aficionats van començar a arribar ja dos dies abans i tenien por de com podria ser la situació el dia del partit. I alguns també van avançar l'hora de tancament el dijous per evitar-se problemes.

"Pixaven a la font i als arbres"

"Feia temps que no venien tan animals", confirma la treballadora d'un dels bars de la plaça. "Anaven molt beguts i es pixaven a la font i als arbres", afegeix una altra. Però també hi ha qui destaca que es van "portar millor" que en altres ocasions. Una de les queixes repetides és que no s'hi instal·lessin lavabos públics d'aquells portàtils ni es reforcessin les papereres. "Es van portar prou bé si es té en compte que van beure molt, el problema és que no es fes cap previsió de serveis", diagnostica un restaurador.

"És com si a la policia ja li anés bé tenir-los aquí tancats, controlen els accessos a la plaça i no fan cap actuació més", critica Carles Casahuga, de la plataforma Amics de la plaça Reial. Ell ja és molt crític amb el nivell de soroll habitual a la plaça (amb moltes actuacions musicals amb altaveus d'aquells que es van prohibir fa uns anys al centre de Barcelona) i diu que els dies que hi ha concentracions d'aquest tipus la situació es fa “insuportable”. Per això, com també fa l'arquitecta Beth Galí, que també viu a la plaça, demana a l'Ajuntament que recuperi el que feia fa anys, quan s'habilitaven fan zones allunyades dels carrers més cèntrics per evitar aquestes molèsties als veïns. "El que no pot ser és que no deixin viure els veïns", assegura Galí, que ja va enviar una carta oberta a l'alcaldessa, a través de les pàgines de l'ARA, proposant solucions contra el soroll. I va avançar a Betevé la idea de recuperar les conegudes com a fan zone.

Brutícia a la plaça Reial després del pas dels aficionats del Manchester United.

Zones apartades

El 2009, per exemple, quan es preveia que uns 700 aficionats del Bayern de Munic arribessin a Barcelona sense entrada per veure el partit es va muntar una carpa al Port Olímpic. L'any següent es va habilitar una zona per als aficionats de l'Inter de Milà a la plaça del Maremàgnum. I n'hi ha hagut, també, al costat de la Font Màgica de Montjuïc o a la zona del Fòrum. Però l'Ajuntament assegura que des de fa anys ja es van descartar els muntatges d'aquest tipus al centre de la ciutat i que tampoc no està previst organitzar-ne en ubicacions més perifèriques. En aquests espais, com passa també a les concentracions a la plaça Reial, hi regnava la màniga ampla quant a la prohibició municipal de consumir alcohol al carrer.

En qualsevol cas, des de l'Ajuntament insisteixen que la competència de controlar aquestes concentracions és dels Mossos d'Esquadra, que són els encarregats de controlar l'ordre públic. I des de l'Associació d'Amics i Comerciants de la plaça Reial apunten que volen obrir converses amb el Barça i amb el districte de Ciutat Vella sobre la situació que es viu a la plaça. Buscar solucions, diuen, però fer-ho amb la mirada posada en el mitjà termini i no amb la urgència de l'última polèmica.

stats