Barcelona

La Sagrada Família il·lumina les quatre torres evangelistes

L'encesa es mantindrà durant les vacances de Nadal, fins al 8 de gener

ARA
2 min
Les quatre torres evangelistes de la Sagrada Família il·luminades per primer cop.

BarcelonaLes quatre torres dels evangelistes de la Sagrada Família ja llueixen amb llum pròpia al costat de la gran estrella blanca que marca el perfil del temple. La basílica ideada per Antoni Gaudí ha estrenat aquest vespre la il·luminació d’aquest conjunt que representa sant Marc, sant Joan, sant Mateu i sant Lluc, els quals envolten la torre dedicada a Jesús, que un cop acabada s'alçarà 172,5 metres. L’encesa es mantindrà tot el temps de Nadal, fins al 8 de gener.

L’estrena d’aquest diumenge s’ha fet després d’una missa solemne a l’interior de la basílica. Posteriorment, pocs minuts després de les set del vespre, s’han encès els llums de les quatre torres, coronades seguint la tradició cristiana que representa Lluc amb el bou, Marc amb el lleó, Joan amb l’àliga i Mateu amb l’home. A finals de setembre es va culminar la construcció d’aquestes dues últimes torres amb la col·locació de les escultures creades per Xavier Medina-Campeny. Durant l’any passat ja es van deixar acabades les altres dues torres i les seves escultures simbòliques.

Les quatre escultures que coronen les torres dels evangelistes il·luminades.

La Junta Constructora de la Sagrada Família manté que el temple estarà acabat en un màxim de 10 anys, si no hi ha contratemps com ho van ser els mesos de confinament de la pandèmia, en què va haver de tancar al públic, i els posteriors, quan la caiguda de l’afluència de visitants va fer caure la recaptació de les entrades.

Encara queden, però, grans obres per donar per finalitzat un temple que els últims anys, gràcies a donacions i als turistes que hi entren, ha accelerat el calendari previst fa tan sols uns anys. Actualment, molts dels esforços dels operaris estan dedicats a acabar la gran torre de Jesús, que serà la més alta de la basílica, i que destacarà entre les altres que l’envolten. Les previsions de la Junta de la Sagrada Família són inaugurar aquesta torre l’any 2026, segons els últims càlculs. La data té una altra simbologia: serà la commemoració del centenari del naixement de l’arquitecte Gaudí.

Serà llavors quan tot el conjunt tindrà un sentit bíblic, ja que s’atribueix als evangelistes la redacció dels textos sagrats que descriuen la vida de Jesús i representen la paraula de Déu.

A més, també queda pendent de fer la façana de la Glòria, que es caracteritzarà per la seva gran escalinata i que és l’obra més polèmica perquè suposa modificar l’actual urbanisme de la zona. El patronat del temple té previst fer passar l’escalinata per sobre del carrer Mallorca i enderrocar els edificis del davant, el qual ja es va construir sabent que estava afectat. Però aquest immens pòrtic amaga altres dificultats i reptes, començant pel mateix projecte constructiu. Gaudí no va deixar pràcticament res per escrit i ara una comissió teològica decideix què s’hi representarà basant-se en la documentació que figura en l’arxiu de la Sagrada Família.

La torre de Mateu representada amb un àngel.
stats