Contractació pública

Treballar gratis: el polèmic requisit de l'Ajuntament de Barcelona per contractar un fotògraf

La licitació pública valora amb 70 punts que s'ofereixi un preu ajustat i amb 30 més que s'acceptin feines extres sense remuneració

3 min
Sortida de la Cursa dels Bombers a Barcelona

Barcelona"El problema ja no és només que un ajuntament fixi com a criteri per a una contractació que es facin feines sense remunerar, sinó que, quan se'ls pregunti, defensin que això és correcte, que vegin bé demanar a algú que treballi sense cobrar". És la queixa que fa arribar un lector, indignat amb les bases del contracte menor amb concurrència que ha tret a licitació l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir els serveis d'un fotògraf per a l'àrea de Seguretat i Prevenció, la que capitaneja Albert Batlle (PSC). Segons s'estableix en els plecs, el que es valora és, amb 70 dels 100 punts possibles, que el licitador ofereixi el preu més ajustat sense que arribi a ser anormalment baix. I els 30 punts restants s'obtenen només si els candidats es presten a fer més feines fora del contracte... i sense cap remuneració.

Si el contracte ofereix de partida 14.900 euros (sense IVA) per fer la cobertura fotogràfica d'un màxim de 67 actes (32 de ja previstos i 35 més a definir), les bases estableixen que tots els candidats obtindran 20 punts si cobreixen deu actes extres i 10 punts més si n'assumeixen cinc més. Aquestes 15 feines, però, sense dotació econòmica. I el text deixa clar que, si els interessats no fan els extres, se'ls atorgaran 0 punts en aquest segon apartat i que, per tant, competiran només per a un màxim de 70 sobre 100. “El resum és que, si vols els 30 punts, has de treballar gratis. I que si no ho fas no cal ni que t'hi presentis, perquè algú altre sí que ho farà", es queixa un dels interessats.

Quan va interpel·lar de forma directa el responsable de l'àrea de Seguretat, el tinent d'alcaldia Albert Batlle, sobre aquests requisits, la resposta va ser taxativa: bàsicament, que en contractació pública s'ha de garantir "la millor relació qualitat-preu de les ofertes" i que a la seva àrea li correspon fer un ús “eficient” dels recursos que es destinen a l'adquisició de béns o de serveis. És a dir, que tot s'ajusta a la norma.

De fet, es tracta del mateix argument que dona l'Ajuntament quan l'ARA pregunta pel polèmic contracte. "Les licitacions són obertes, competitives, senzilles i transparents per tal que tots els licitadors puguin accedir-hi en les mateixes condicions d'igualtat de tracte, publicitat i no discriminació", afegeixen fonts municipals, que defensen que en aquest cas s'ha decidit valorar l'oferta econòmica i, com a millora, la cobertura d’altres actes. "Sense cost", com es pot llegir a les bases. "Una clàusula clarament il·legal", segons el catedràtic en dret laboral de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Garcia, que considera que demanar aquestes feines gratuïtes "va en contra del mateix contracte" i no té raó de ser.

Fotografies dels Bombers i la Guàrdia Urbana

Fonts municipals argumenten que qualsevol licitació pública, també els contractes menors, com és el cas, s'ha d'ajustar a les normatives de contractació i ha de fomentar la concurrència i la competència. El contracte de la polèmica surt del departament de comunicació de la gerència de Seguretat i Prevenció, que és el que necessita contractar serveis de fotografia perquè no disposa de prou recursos propis per assumir la cobertura gràfica de tots els actes de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona.

Es tracta d'un contracte menor que fa de pegat mentre es treballa en la tramitació del nou contracte obert de serveis. I el que fa és buscar un fotògraf per cobrir actes com les diades de la Guàrdia Urbana i els Bombers, la benvinguda dels nous agents a la policia municipal, els homenatges a les víctimes dels atemptats terroristes de l'Hipercor i la Rambla, o les curses dels Bombers i la Guàrdia Urbana, entre d'altres. Els plecs tècnics de l'oferta fixen un preu màxim de 100 euros per cada hora de cobertura (inclou tres actes que requereixen que s'hi treballi a jornada completa), que és el que es pot retallar a l'hora de fer l'oferta econòmica. La convocatòria es va llançar el 31 de gener i hi havia temps per presentar-hi ofertes fins al 6 de febrer. En aquests moments s'està en la fase d'avaluació de candidats.

I aquest cas no és únic: el plec tècnic del contracte menor amb concurrència que buscava algú que fes fotografies d'objectes de la col·lecció del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) també incloïa en la puntuació, a banda del criteri econòmic, el fet d'augmentar el nombre de sessions fotogràfiques que s'oferien, que es considera una "millora valorable". I això es puntuava amb 40 dels 100 punts possibles. Aquesta convocatòria es va obrir el 27 de febrer i acceptava candidats fins al 6 de març. Posteriorment, la que volia contractar uns servies similars per al Museu del Disseny, que encara està oberta, situava el preu com a criteri únic a l'hora de decidir. Cap menció a fer més treballs dels establerts. En altres convocatòries similars el que es fa és valorar, a banda del preu, la possibilitat que els escollits redueixin el termini estimat per a l'entrega de les feines.

stats