Ciutats

Ultimàtum veïnal als ajuntaments per la inacció al Baix Besòs: "És una vergonya"

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia que no s'ha avançat en cap dels 28 compromisos signats fa un any

2 min
La llera del Besòs

BarcelonaEl 15 de desembre del 2022, els ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac signaven un compromís d'acció conjunta amb la coordinadora veïnal del Baix Besòs per fer front a 28 reptes urgents de la zona, farta de sentir-se el pati del darrere de la capital catalana. L'alegria d'aquell dia, però, ha donat pas a la frustració gairebé un any després. Un desencís que aquest dimarts les entitats veïnals agrupades a la Coordinadora han volgut transformar en un crit d'alerta a les institucions perquè reaccionin i comencin a complir els compromisos adquirits. Si no, han avisat, hi haurà mobilitzacions.

Aquell compromís d'acció conjunta entre els cinc municipis i els veïns preveia, per exemple, perseguir la unitat d'acció de les diferents administracions en tot el que té a veure amb el riu per evitar que cada una vagi per lliure, i reclamava que es garantís que l'àmbit d'intervenció del nou Observatori Ambiental del Besòs inclogués tota la zona, però fins ara ni Badalona, ni Santa Coloma ni Montcada s'hi han afegit. Instava també les administracions a descontaminar amb urgència platges de Sant Adrià i Badalona, però no s'avançava.

En aquell document de 28 propostes es demanava, a més, plans per fer front a les mancances que tenen els barris. D'un parc d'habitatge social al foment de la formació i l'ocupació qualificada per evitar que el jovent se n'hagi d'anar a Barcelona, però també el tancament de la cimentera de Montcada i Reixac o la preservació de la serralada de la Marina amb un nou pla director a l'estil del que s'ha fet a Collserola.

Un any després, però, la coordinadora veïnal del Besòs denuncia que cap d'aquests punts ha avançat. "És una vergonya", ha lamentat Camilo Ramos, president de la FAVB –que també forma part de l'entitat–, que ha explicat que la sensació que han tingut en els mesos que han passat des de la signatura de l'acord és "d'absolut menyspreu" per part dels ajuntaments als moviments veïnals de les seves ciutats. "Tothom et diu que està d’acord amb el contingut de l’acord, però no mouen un dit", ha criticat.

Nova reunió el dia 23

El president de la Coordinadora, el badaloní Pepe Sánchez, ha censurat que ni tan sols hi ha el compromís de donar veu als veïns en les reunions del Consorci del Besòs. Segons ha explicat, el 14 d'abril hi va haver la primera reunió i la Coordinadora se'n va assabentar per la premsa. "No ens van ni tan sols convocar", ha denunciat, i ha assegurat que ni la Generalitat ni l'AMB volen que els veïns siguin a les reunions. "Fa la sensació que el moviment veïnal no és ben rebut a les administracions", ha dit.

Davant d'aquesta situació, la Coordinadora Veïnal ha convocat les cinc alcaldies a una nova reunió el dia 23 de novembre per revisar els incompliments i redoblar el compromís per tirar-los endavant. Tanmateix, Sánchez i Ramos han explicat que fins ara només l'alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, ha garantit la seva presència, mentre que des de Badalona els han dit que Xavier García Albiol no hi podrà anar però sí el seu primer tinent d'alcalde. Per ara, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs ni tan sols han respost.

stats