Barcelona
Societat Barcelona 16/12/2022

La victòria a mitges d'una escola de Gràcia

L'Ajuntament troba una ubicació alternativa per a l'Escola Teixidores i destina l'espai descartat a un altre centre de les mateixes característiques

3 min
Imatges de l'Escola Teixidora Teixidores en els barracons. Diari ARA, Víctor Cabo.

BarcelonaL'Escola Teixidores de Gràcia s'ha fet un lloc al focus mediàtic per les seves lluites. Tant per les dels adults, que ja fa mesos que protesten contra la ubicació que els havien plantejat com a definitiva per al centre, que ara funciona en mòduls, com per les dels mateixos alumnes, després de la insurrecció d'un grup de primària que va plantar l'activitat de piscina fins a aconseguir l'acompanyament que necessitava una companya amb autisme. El 'Si l'Abril no es banya, jo tampoc' es va fer viral. I avui s'han apuntat una victòria a mitges en la batalla per l'espai que ocuparà el centre quan surti de la provisionalitat. Finalment, s'ha atès el seu clam de no anar al solar que alliberarà l'antic Hospital Evangèlic, al carrer de les Camèlies, que consideraven massa petit i envoltat d'edificis massa alts per garantir un espai prou gran i assolellat per encabir-hi el promès institut escola. Ajuntament i Generalitat han fet públic avui que recullen el guant d'aquesta lluita i que, fruit del treball conjunt amb la comunitat de l'escola, s'ha trobat un altre emplaçament possible: al carrer Carolines, molt a prop de l'avinguda Riera de Cassoles. El hàndicap? Que el procés aquí està molt més a les beceroles i que el centre no arribarà a temps d'acollir els primers alumnes que facin el pas a secundària i que hauran de passar més cursos en els mòduls.

Però que l'Escola Teixidores no es traslladi a l'antic Evangèlic no vol dir que l'Ajuntament consideri que és una ubicació inadequada per a un institut escola i la descarti. Al contrari, ho presenta com una oportunitat de disposar d'aquest espai per crear un altre centre d'aquest tipus. L'anunci conjunt d'Ajuntament i Consorci d'Educació és que Gràcia guanyarà dos instituts escola públics: el que dona continuïtat a Teixidores i el que es crearà de zero, que de fet s'estrenarà abans perquè ja té els tràmits molt més avançats. La Generalitat ja va aprovar, a l'octubre, el projecte per a l'institut escola de dues línies a l'antic Evangèlic, i ara s'està pendent que l'hospital culmini el trasllat al 22@ per poder enderrocar l'edifici i començar les obres del centre.

Imatge de l'Escola Teixidores.

La lluita continua

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha celebrat avui que la jugada permet doblar la nova oferta de places públiques prevista a la Vila de Gràcia, "un petit miracle" si es té en compte la dificultat de trobar espais lliures en una zona tan densa. I ha defensat que els nous centres contribuiran a pal·liar una manca històrica de places públiques a la zona, que condemna moltes famílies a "l'èxode" cap a altres barris per poder matricular els seus fills. "Seria una irresponsabilitat perdre un projecte que tenim en marxa tenint en compte la demanda de places que tenim", ha defensat el regidor d'Educació, Pau Gonzàlez, per justificar que no es descarti la ubicació que no volien les famílies de l'Escola Teixidores. No serà la seva, però sí que serà la d'un altre centre de les mateixes característiques, amb oferta des dels tres anys fins a quart d'ESO i dues línies.

L'Associació de Famílies de Teixidores ja ha emès un comunicat deixant clar que la seva lluita no s'acaba aquí. Consideren que la solució proposada arriba "tard" perquè l'escola ja té sis anys i els han comunicat que és possible que n'hagi de passar vuit més a la ubicació actual, al carrer Encarnació. I lamenten que les primeres promocions de l'escola no puguin gaudir de l'edifici definitiu i que es decideixi tirar endavant amb la idea de construir un institut escola en un espai (el de l'Hospital Evangèlic) que consideren que no reuneix les condicions. "És extremadament petit (2.000 metres quadrats, tot i que les recomanacions del departament d’Educació són entre 8.000 i 9.000), està envoltat d’edificis de 9 i 12 pisos, només podrà disposar d’un pati de ciment, i aquest pati no tindrà pràcticament sol a l’hivern", critiquen.

El compromís del Consorci d'Educació amb aquestes famílies és "agilitzar" al màxim la construcció del nou edifici i garantir que es faran les obres per encabir els espais necessaris fins a sisè de primària als actuals mòduls sense restar espai al pati. “Estarem molt anxovats perquè el pati ara ja queda petit”, es queixen les famílies.

Pares i mares a la sortida de l'Escola Teixidores
stats