Societat 05/10/2012

Els bars no volen ser els nous lavabos públics

M.o.
2 min
La nova ordenança obliga els locals amb terrassa a obrir els seus lavabos a tothom.

BARCELONA.La nova ordenança de Barcelona que es marca el repte de posar ordre entre les terrasses de bars i restaurants portarà cua. Tot i que el sector ha rebut de bon grat que s'unifiquin els criteris de la multitud de normatives que fins ara regulaven aquesta ocupació de l'espai públic, s'oposa de manera frontal a l'obligatorietat de tenir el lavabo obert a tothom. Hi veuen el punt més crític de la regulació i, ara mateix, no estan disposats a fer concessions. Es tracta d'una contrapartida que la normativa estableix pel fet d'ocupar un tros de carrer. Tots els locals que tinguin taules i cadires a fora -que seran més, perquè l'ordenança introdueix la modalitat de terrassa mini per a les voreres més estretes- hauran de tenir els seus serveis oberts a tothom sense que sigui necessària cap consumició. Pel president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, aquesta obligació crea "una conflictivitat més" en un sector que ja passa per un moment complicat.

Farràs assegura que el problema no és tant la feina extra de neteja, que també, sinó el fet de donar al ciutadà un dret de pas als locals que "pot exercir de totes, totes". Farràs reflexiona que la mesura entra en contradicció amb la reserva del dret d'admissió. Dibuixa el pitjor dels escenaris en alertar de riscos per a la salut, perquè no es pot impedir l'entrada a ningú, i de possibles problemes per als propietaris dels locals, com ara que la policia hi identifiqui un menor que ha entrat a fer ús dels serveis amb una llauna de cervesa a la mà. Totes dues parts, Ajuntament i restauradors, confien a poder convèncer l'altra en les trobades que han de mantenir els pròxims dies per acabar de perfilar la normativa.

El gremi hi estaria d'acord si es retirés la contrapartida dels lavabos oberts a tothom, però el consistori hi veu un canvi just. Més enllà de la polèmica, l'ordenança també fixa nous horaris de tancament per a totes les terrasses. Les taules s'hauran de retirar a les dotze de la nit de dilluns a dijous, i podran allargar l'horari fins a la una els divendres i les vigílies de festius. Hi ha, però, un extens capítol d'excepcions.

stats