TRÀNSIT
Societat 04/02/2013

Bàscara veu com un "pedaç" treure els camions de la N-II i reclama la construcció de la variant

Una seixantena de veïns es reuneixen amb l'alcalde i el delegat del Govern a Girona per demanar que se'ls informi del transcurs de les negociacions amb l'Estat

Acn
3 min

BàscaraAconseguir que els camions deixin de circular per la N-II al seu pas per Bàscara (Alt Empordà) és la gran prioritat per als veïns, però són conscients que és un "pedaç" perquè el municipi continuarà estant dividit per aquesta carretera. Per això reclamen una solució definitiva, que passa per tenir una variant que descongestioni el centre.

Segons l'alcalde, Lluís Lloret, el departament de Territori i Sostenibilitat coincideix amb la idoneïtat d'aquesta obra i per això "pressionarà" Madrid perquè sigui una realitat, tot i que l'Estat ja l'ha descartat per falta de diners. Ho ha explicat durant una reunió mantinguda amb veïns aquest matí, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús. "Estem farts; portem 30 anys amb aquest problema", es queixava aquest matí un dels veïns del municipi davant dels representants del Govern i de l'alcalde. La reunió ha durat més d'una hora i s'han viscut alguns moments de tensió quan els ciutadans han tirat en cara als polítics allí presents de no haver estat capaços de solucionar el tema dels camions i la mortalitat de la N-II en dècades.

La principal preocupació és saber què passarà després que s'apliqui la mesura de treure els camions de la N-II. S'han queixat del fet d'estar separats per la carretera, de la perillositat que suposa creuar la via per als vianants -la directora de l'escola ha dit que ja no la creuen amb els alumnes per por de ser atropellats- i de l'alt volum de vehicles. L'alcalde els ha respost que l'autovia que havia d'anar a tocar de l'autopista ja no es farà per un tema econòmic, i que l'alternativa més viable seria fer una variant. Ara bé, tal com també ha confirmat el delegat del Govern a Girona, l'Estat no preveu cap projecte de variant a dia d'avui al municipi ni tampoc desdoblar el tram nord de la N-II.

"Descartada l'autovia, ara ens hem de centrar en aconseguir la variant", ha subratllat l'alcalde, que ha afegit que des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat es "pressionarà" Madrid per aconseguir-ho, juntament amb la variant de Pont de Molins i el desdoblament del cinturó de ronda de Figueres.

Un compromís "ferm" sobre els camions

Els assistents han reclamat un compromís ferm que els vehicles de gran tonatge deixin de passar per aquesta carretera i circulin per l'autopista. S'hi ha compromès el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, que s'ha referit a les paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que la setmana passada va assegurar que abans d'un mes hi hauria un acord amb Foment. Es desconeixen, però, els detalls de la mesura i les condicions a pactar amb la concessionària Abertis. Per tant, Casadesús no els ha pogut avançar res més sobre aquest tema. Els veïns també han demanat que el conseller Vila els visiti en les properes setmanes perquè els expliqui en persona aquest acord. Casadesús ha recollit la petició, com també la de tenir algun representant de l'Estat.

Mantenir la protesta fins que no hi hagi camions

Durant la trobada, s'ha plantejat als veïns que aturessin els talls diaris que tenen previst fer de forma indefinida -de dilluns a divendres de 9 a 10 del matí-, a canvi d'establir un canal de comunicació fluid amb les administracions. La resposta ha estat que no perquè l'experiència els ha demostrat que "les promeses se les emporta el vent" i volen estar segurs que es compleix, ha assenyalat un dels presents. Alguns fins i tot han anat més enllà: "Jo no tinc edat per cremar neumàtics, però si no ens doneu solucions, a la primera quinzena de març seré allà i ho farem a la nostra manera", ha advertit un veí. Els que han utilitzat el torn de paraula també han deixat clar que no volen perjudicar ningú, però que consideren que ha arribat l'hora de fer-se sentir perquè ja hi ha hagut massa morts.

La trobada també ha comptat amb la presència del director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, que ha assenyalat com a prioritat mantenir els controls a camions i vehicles a la N-II per vetllar per la seguretat vària.

stats