Societat 13/08/2018

La bicicleta, una aliada de la salut mental

Un estudi europeu assenyala els efectes beneficiosos d'aquest mitjà de transport

Ara
2 min
Dues noies en bicicleta pel carrer Consell de Cent

BarcelonaLa bicicleta és el mitjà de transport urbà que els usuaris associen a una salut mental més bona. Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). El mateix informe, recollit per Europa Press, també assegura que la bici està relacionada amb menor una sensació de soledat i, en general, amb una salut autopercebuda més bona.

Els investigadors han analitzat els qüestionaris respostos per 8.800 persones de set ciutats europees. Els preguntaven sobre el mitjà de transport que utilitzen, la freqüència i l’autopercepció de salut que hi associaven. Barcelona ha sigut una de les ciutats implicades, però també hi han participat Ambers, Londres, Roma, Viena, Zuric i Örebro, a Suècia. Els resultats es poden consultar a la revista científica 'Environment International'.

Per darrere de la bicicleta, l'estudi també vincula anar a peu amb una bona salut general. Segons els impulsors de l'estudi, la majoria dels usuaris relacionen el fet de caminar amb tenir més vitalitat i més contacte amb la família i els amics.

Deures per als governs europeus

Malgrat tot, la xifra d’usuaris que es desplacen en bicicleta segueix sent baixa a les ciutats europees. A excepció, esclar, d’Holanda i Dinamarca. És en aquest sentit que una de les investigadores de l'ISGlobal ha fet una crida als governs europeus: "La similitud de les conclusions en totes les ciutats estudiades suggereix que el transport actiu, especialment la bicicleta, hauria de fomentar-se per millorar la salud de la població i les interaccions socials", ha assegurat Ione Ávila-Palencia.

A Catalunya, l'ús de la bicicleta com a transport quotidià és lluny de ser majoritari. Segons l'últim Baròmetre de la Bicicleta, només el 6,4% dels ciutadans d'entre 12 i 79 anys utilitzen la bicicleta cada dia. És a dir, gairebé 400.000 persones.

stats