RELIGIÓ
Societat 07/09/2016

El Vaticà fa plegar el bisbe de Mallorca arran de la polèmica relació amb la seva exsecretària

El seu comportament ha estat molt qüestionat en els últims mesos arran d'aquesta "amistat especial"

Ara Balears
2 min
El bisbe de Mallorca, Xavier Salinas. / ENRIQUE CALVO

PalmaJavier Salinas té els dies comptats com a bisbe de Mallorca. El Vaticà el farà deixar la seva plaça com a màxim responsable de l'Església a Mallorca i Menorca i el substituirà pel menorquí Sebastià Taltavull, actual bisbe auxiliar de Barcelona, segons informa Diario de Mallorca.

El comportament de Salinas ha estat molt qüestionat en els últims mesos arran de la seva "amistat especial" amb la seva exsecretària, tant que va ser cridat a Roma. Segons apunta el digital Religió Digital, Javier Salinas anirà ara a València com a bisbe auxiliar.

La polèmica fa mesos que dura. Al desembre, Javier Salinas va haver de parlar obertament del cas i va assegurar que no estava enamorat de la seva exsecretària, Sonia Valenzuela –que està casada– i va negar haver-hi intercanviat anells –com si fossin aliances de matrimoni– amb els seus noms inscrits.

Ho va manifestar a la sortida de les reunions que va mantenir amb el Col·legi de Consultors i el Col·legi Presbiteral, òrgans que apleguen els principals responsables de la diòcesi.

Salinas va dir que no mantenia cap relació “impròpia” amb la seva ajudant, contràriament al que denunciava el marit de Valenzuela, que va arribar a provocar una investigació per part del Vaticà. “No he fet res dolent”, va afegir el bisbe, i va argumentar que les informacions divulgades eren “interpretacions” contingudes en la denúncia enviada a Roma.

I és que el marit de Valenzuela, Mariano de España, culpa el bisbe d’haver provocat la ruptura del seu matrimoni.

En relació amb les aliances que va intercanviar amb la seva exsecretària, el bisbe de Mallorca va negar que tinguessin inscrits els noms d’ambdós, tal com s’havia publicat. L’única llegenda que hi figurava, segons la seva versió, era "caminantes", una mena de lema d’un grup d’oració que havia creat Valenzuela.

Salinas va insistir que estava segur de no haver incomplert cap de les seves obligacions com a religiós ni tampoc cap dels vots que el comprometen. Per això advertia que continuaria sent bisbe: tot apunta que a partir d'ara serà només bisbe auxiliar i en una altra diòcesi.

El bisbat va confirmar que en la visita que va fer Salinas al Vaticà se li van demanar explicacions sobre el cas, però va matisar que no va ser tècnicament una crida a capítol.

stats