Ultimàtum a les famílies del Bloc Salt: abans del 25 de juny, o marxen o els desallotgen

La PAH Girona-Salt entra un escrit al jutjat identificant qui viu a l'edifici i alertant que estan en una situació "de vulnerabilitat extrema"

Les famílies que van ocupar el bloc de Salt (Gironès) tenen fins el 25 de juny per marxar voluntàriament o els desallotjaran per la força. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona-Salt ha entrat un escrit al jutjat d'instrucció número 3 demanant que s'ajorni el termini exposant que les persones que viuen a l'edifici –18 adults i 24 nens– estan en una situació "de vulnerabilitat extrema".

"Pensem que el jutge, quan conegui la situació amb detall, farà un pas enrere perquè és una qüestió de drets humans bàsics", ha afirmat la portaveu Marta Afuera. La PAH demana assistència jurídica gratuïta per paralitzar el procés i asseguren que aquestes famílies no tenen cap altre lloc on anar.

Per guanyar temps i intentar evitar que el desallotjament s'executi, tots i cadascun dels adults que viuen al bloc han entrat un escrit al jutjat alertant que hi ha obert un procediment judicial contra ells com a ocupants de l'edifici però que no tenen recursos econòmics per lidiar. "Presenten sol·licitud d'assistència gratuïta perquè no tenim diners per pagar un procediment i s'han de poder defensar amb totes les garanties", afirma la portaveu.

"El tràmit processal pel qual m'emplaça el jutjat ha de realitzar-se necessàriament per mitjà d'advocat i procurador, per la qual cosa, per evitar la indefensió que podria provocar-me la preclusió d'aquest tràmit, resulta convenient la suspensió del termini indiciat, fins que recaigui la resolució sobre el reconeixement o denegació del meu dret o es produeixi una designació provisional d'advocat i procurador", exposa la PAH a l'escrit.

Marta Afuera espera que, en base a l'escrit, el jutjat suspengui el procés i que tinguin marge per aconseguir una negociació per trobar un habitatge digne per a les famílies que viuen al bloc. La PAH sosté que quan el jutge conegui la situació econòmica i familiar de les famílies "farà un enrere" i deixarà temps per trobar una sortida pactada.

En paral·lel, la PAH s'ha posat en contacte amb el nou alcalde de Salt, Jordi Viñas, amb qui mantindran una reunió demà per abordar la situació. "Tenim moltes esperances en l'entrada d'un govern d'esquerres a Salt, segur que trobarem moltes més respostes", ha conclòs Afuera.