Brussel·les expedienta Espanya per no protegir els denunciants

La Comissió Europea també amonesta vint-i-cinc governs europeus més pel mateix endarreriment

2 min
Ciutadà Snowden

Brussel·lesNou procediment d'infracció de Brussel·les contra Espanya, aquesta vegada per no transposar la directiva europea que protegeix les persones que denuncien violacions de la llei europea, que poden anar des d'incompliments o irregularitats a l'hora de complir normatives com la de blanqueig de capitals fins a la vulneració de normes mediambientals. La Comissió Europea ha notificat aquest dimecres que el 27 de gener va enviar el primer avís escrit al govern espanyol perquè adapti aquesta legislativa comunitària al seu marc legal, cosa que hauria d'haver fet abans que acabés l'any anterior.

Però Espanya no és l'únic país amonestat per l'executiu comunitari per aquest motiu; en total són vint-i-sis els socis de la Unió Europea que no han implementat aquesta legislació i que, per tant, no protegeixen els delators de delictes. És a dir, gairebé tots els estats membres de la Unió, que tenien fins al 17 de desembre com a data límit per transposar la llei, però la gran majoria no ho han fet. Concretament, aquesta legislació busca reforçar la protecció de persones que denuncien incompliments o violacions de la llei europea, siguin treballadors del sector públic o del sector privat. Això vol dir que pot aplicar-se tant en qüestions de blanqueig de capitals com de protecció de dades o fins i tot de protecció ambiental o seguretat nuclear.

Aquest procediment d'infracció segueix un procés habitual llarg i burocràtic des que Brussel·les emet els primers avisos fins que eventualment s'arriben a convertir en una denúncia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea o, en últim terme, una sanció. De fet, els governs tenen diverses oportunitats per transposar les directives o argumentar davant Brussel·les quins problemes tenen a l'hora de fer-ho, abans que es materialitzi qualsevol càstig. Seguint aquest procés, ara els vint-i-cinc governs amb l'expedient obert, inclòs l'espanyol, tenen dos mesos per transposar la directiva.

La infracció que sí que li ha costat a Espanya una denúncia davant el tribunal europeu aquest dimecres és la que tenia oberta per no transposar la directiva europea de protecció contra la radiació. Aquesta és la llei que fixa estàndards de seguretat mínims per protegir treballadors, pacients i ciutadania en general davant l'exposició de radiacions ionitzants. A més, també preveu un mecanisme d'emergència en cas de risc nuclear. Espanya, però, no ha integrat completament a la seva legislació tots els requisits necessaris i fa quatre anys que ho hauria d'haver fet. Així que, després dels reiterats avisos, l'executiu comunitari ha presentat una denúncia formal davant el TJUE.

stats