Societat 22/06/2011

La crisi buida els casals però les colònies aguanten

Gairebé totes les entitats gestores de casals, esplais i cases de colònies detecten una davallada d'afluència a causa de la crisi. Els més perjudicats són els casals: alguns tenen fins a un 70% menys d'inscripcions.

S. Sánchez
2 min
El nou tractament permet localitzar mors mément ment pes pement palitzarlitzar mors mément ment pes pement palitzarlitzar mément ment pes pement palitz.

Barcelona.La retallada en el pressupost familiar dedicat a les activitats d'estiu és enguany "més accentuada" que cap altre estiu d'ençà que va començar la crisi, segons reconeix la gerent de la Fundació Catalana de l'Esplai, Núria Valls. Aquesta entitat va posar en marxa fa dos anys un programa de beques per ajudar famílies a l'atur a afrontar la despesa -de moment han recaptat 75.000 euros per a aquest 2011- i preveu tancar la temporada "amb més sol·licituds que mai".

Quan falten quatre dies perquè comenci la campanya d'estiu, dilluns que ve, la Fundació constata una "baixada en el volum d'inscripcions" a causa dels problemes econòmics de les famílies. La davallada afecta especialment els casals d'estiu, mentre que les cases de colònies, campaments, rutes i camps de treball resisteixen amb xifres similars a l'any passat.

Molt poques famílies contracten ja les cinc setmanes de casal (del 27 de juny al 31 de juliol) o les set setmanes (afegint-hi la primera de setembre) que feien altres anys. "Estiguin o no a l'atur, no s'ho poden permetre. Porten els nens al casal dues o tres setmanes i la resta tiren d'avis o fan equilibris", diu Valls.

Tot i que varia segons el casal, els preus d'homologació que estableix l'Ajuntament de Barcelona són de 55,25 euros per setmana amb horari de 9 a 13 hores; 98 euros si el nen es queda a dinar, fins a les 15 h; i 111 euros si, a més de dinar, s'hi queda fins les 17 h. El preu mitjà d'unes colònies de 10 dies són 250-300 euros.

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure i la Cultura (Acellec) assegura que alguns casals tindran aquest any "una mitjana d'ocupació fins a un 70% inferior a la de l'any passat", quan la disminució va ser d'entre un 20% i un 30% respecte a l'anterior, segons el seu vicepresident, Oriol Carbonell. "Hi ha casals que no podran obrir perquè no han arribat a la ràtio mínima de nens que marca la legislació", diu.

Proposta per disminuir ràtios

Una proposta que fa l'Acellec per abaratir els costos d'un casal i així afavorir més inscripcions és que l'administració "disminueixi el nombre d'usuaris per monitor". Actualment la ràtio obligatòria és d'un monitor per cada deu nens. L'entitat proposa l'obligació que hi hagi sempre un mínim de dos monitors, però flexibilitzant la ràtio: "Ara amb 31 nens ja t'obliguen a tenir un quart monitor, s'hauria de poder pujar a 34 o 35 nens mantenint 3 monitors", detalla.

La Fundació Pere Tarrés, però, no ha notat una davallada "de gran intensitat" als seus casals, tot i que "sí que s'observa que hi ha menys nois grans, potser perquè a certes edats ja es poden valer i la necessitat de conciliació no és tan alta", explica el director del servei de colònies de l'entitat, Aleix Llobet. En canvi, assenyala que "activitats consolidades com les colònies d'anglès es mantenen igual que altres anys". Amb tot, explica que aquest any la Fundació ha hagut de "facilitar les formes de pagament" a moltes famílies, que en lloc de "pagar al març, com altres anys, han reservat al maig o al juny i han pagat en tres cops".

stats