Societat 30/08/2019

Unes monedes, l'origen del dispositiu a Cadaqués per trobar un jove que era en un veler

Prop de 150 persones s'han mobilitzat per la recerca, però la Guàrdia Civil descarta que el noi hagi comès cap negligència

Acn
2 min
Efectius de la Guàrdia Civil a Cadaqués que han participat en el dispositiu de recerca

BarcelonaTot apunta que un malentès ha propiciat el dispositiu que s'ha fet aquest matí a Cadaqués (Alt Empordà) per trobar un jove que es creia que havia desaparegut però que a l'hora de la veritat era en un veler. L'origen de l'embolic han sigut unes monedes que el noi, que té 25 anys, va deixar a uns desconeguts de matinada sense donar més explicacions, abans de marxar nedant des de la platja gran fins al veler. El jove estava de vacances amb la família en aquesta embarcació amarrada a la zona de boies de la badia. "Simplement me n'anava a dormir. Tenia unes monedes i vaig pensar: abans de perdre-les, les dono a algú amb tota la bona fe", ha assegurat el noi. Però els desconeguts, al veure que no sortia de l'aigua, van donar l'alerta i es va activar el dispositiu de recerca.

El jove havia sortit de festa i cap a les cinc de la matinada va decidir tornar al veler nedant. Com que duia unes monedes, va decidir donar-les a unes persones a la platja sense explicar res més. I les persones van avisar els serveis d'emergències al veure que el noi no sortia de l'aigua. A primera hora d'aquest matí, el jove ha sentit l'enrenou de l'helicòpter i ha rebut un missatge d'un seu amic que li preguntava si havia arribat bé. El missatge anava acompanyat de la notícia de la recerca d'un noi desaparegut amb una descripció que coincidia amb ell. "M'he posat a la proa a fer senyals als de salvament i els he dit: «Crec que m'esteu buscant»", ha explicat aquest matí el jove, que encara es mostrava sorprès pel dispositiu. "Em sap molt greu; potser hauria d'haver dit alguna cosa per evitar-ho, però tampoc crec que ho hagués de fer; simplement me n'anava a dormir al veler", ha afegit.

La seva història es podria haver quedat amb una simple anècdota si no fos perquè ha comportat un dispositiu de recerca que ha mobilitzat prop de 150 persones de Salvament Marítim, la Guàrdia Civil, els Bombers, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. Un treballador del port de Cadaqués que formava part del dispositiu per aigua s'ha acostat fins al veler al veure que li feien senyals. Passaven uns minuts de les deu i han donat l'avís que havien localitzat el noi. El treballador ha explicat que és molt habitual que els joves vagin nedant fins als velers que hi ha amarrats a prop de la platja després de sortir de festa.

A mig matí, la Guàrdia Civil ha entregat al noi les monedes recuperades dins una bossa de plàstic. Un dels testimonis que havien donat l'alerta havia entregat les monedes a la policia i ha confirmat que el jove que han trobat era el que pensaven que havia desaparegut. Però la Guàrdia Civil ha descartat que el noi hagi comès cap delicte ni negligència; per tant, es preveu que el cas es tanqui sense més recorregut legal. "Ens congratulem que tots els cossos hàgim sortit de manera coordinada i que en el menor temps possible s'hagi resolt la incidència", ha dit el responsable del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona, Fernando Aguirre. En aquest sentit, ha recordat que no hi ha cap norma que prohibeixi a les persones banyar-se de nit a les platges o desplaçar-se fins a les embarcacions.

stats