Successos

Detingut el jove que presumptament ha assassinat la seva mare a Ripoll

Els Mossos l'han localitzat 32 hores després del crim, que es va cometre amb una arma blanca dins el domicili familiar

Ara
3 min
Efectius policials i dels serveis d'emergències a l'exterior de l'edifici on s'ha produït el crim.

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns el jove de Ripoll que presumptament hauria assassinat diumenge la seva mare. Feia 32 hores que no se sabia on era i, finalment, ha estat localitzat en una zona boscosa pròxima al municipi de Les Llosses gràcies a la col·laboració ciutadana. Segons fonts properes a la investigació, en el moment de la detenció el jove de 19 anys anava armat amb un ganivet i estava agressiu. La investigació apunta que el crim va produir-se després d'una discussió, quan la dona va arribar a casa, on hi havia el seu fill. Segons fonts policials, no era el primer cop que es vivia un episodi violent entre la víctima i el sospitós. Fa dos anys, quan encara era menor d'edat, l'agressor ja havia amenaçat la seva mare amb una ballesta, informa l'ACN. El detingut s'ha acollit al seu dret a no declarar davant dels Mossos i passarà dimecres a disposició judicial. 

L'operatiu per localitzar el jove va començar el mateix diumenge després que uns agents de seguretat ciutadana dels Mossos fossin requerits pels volts de les nou del matí per dirigir-se a un habitatge de l’avinguda del Ripollès, a tocar de l’autovia C-17. Hi van localitzar una dona ferida per arma blanca dins el pis on suposadament vivia amb el seu fill. Els serveis sanitaris -tres ambulàncies i un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)- no van poder salvar la vida de la dona, de 46 anys, que va acabar morint a causa de la ferida, de caràcter greu. L'anàlisi de l'escena del crim i l'autòpsia apunten que el presumpte parricida de Ripoll va atacar la mare amb dos ganivets diferents. Segons ha avançat l'ACN, la primera arma que va fer servir va ser una navalla automàtica que va trencar-se i va quedar allotjada a l'esquena de la dona. Malferida, la víctima hauria sortit del domicili per demanar ajuda i el sospitós l'hauria rematat amb un ganivet, agredint-la al cap i al coll.

Veïns de Ripoll asseguren que el noi era simpatitzant de grups d'extrema dreta i que fins i tot presumia de "ser nazi" a les xarxes socials. De fet, a l'habitació on dormia i on hauria començat el crim, hi tenia simbologia nazi i, també, altres armes. Des del principi, la policia va engegar una investigació per determinar l’autoria de l’apunyalament mortal i va posar tots els focus en el fill de la dona. El dispositiu de recerca policial s’havia centrat en la part boscosa del municipi i comptava amb la participació de nombrosos efectius tant per via terrestre com amb helicòpters.

Segons les primeres informacions, el jove va fugir de casa seva després d'haver comès presumptament el crim acompanyat d'un altre jove que també era al lloc dels fets. Aquest noi, però, es va presentar voluntàriament a una comissaria dels Mossos i va declarar que estava dormint en una altra habitació del pis i que no va tenir res a veure amb l'atac.

Concentració de rebuig

Més de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns davant de l'Ajuntament de Ripoll per condemnar “enèrgicament” l'assassinat de la dona i han fet cinc minuts de silenci per recordar-la. L'alcalde, Jordi Munell, ha dit que la ciutat està "en xoc", ha condemnat els fets i ha decretat aquest dilluns dia de dol oficial. També ha confirmat que el Consorci de Benestar Social del Ripollès estava fent seguiment a la família. El departament d’Igualtat i Feminismes, que també ha lamentat l’assassinat, ha anunciat que activa el seu protocol per aquest presumpte feminicidi en l’àmbit familiar. Si es confirma que el fill és l’autor del matricidi, seria el segon d’aquest any a Catalunya: al gener un home va matar la seva mare a Badia del Vallès.

"Hi ha paràmetres que sovint estan relacionats amb el gènere; la figura de la mare cuidadora ens posa de vegades en situacions de ser assassinades, com aquest cas", ha assegurat la secretària de Feminisme, Montse Pineda, que en representació del Govern ha afegit que el compromís de la Generalitat és combatre la violència masclista "no solament en la parella sinó també en un àmbit familiar més ampli".

stats