Societat 28/04/2016

Cacen una traductora que feia feina pels Mossos i informava una banda de lladres de cases

La policia ha detingut 11 persones per com a mínim 42 robatoris a diferents punts de Catalunya

Enric Borràs
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda de lladres de cases dirigida per un albanès que va comptar amb una aliada clau: una traductora que, a través d'una empresa especialitzada, treballava per als Mossos i altres cossos policials. Segons la policia catalana va avisar els presumptes lladres que els estaven investigant. Tot i així, amb l'operació Krüje han pogut arrestar onze persones de nacionalitats albanesa, espanyola, marroquina i romanesa.

Al setembre els Mossos van rebre avisos de diferents robatoris de cases en pobles del Pirineu i van començar a investigar-los. Van descobrir que al darrere hi havia una banda, formada sobretot per albanesos, dirigida per un home de 28 anys que captava compatriotes a Albània. Una manera de fer que els Mossos ja havien detectat en altres grups.

En aquesta mena d'investigacions la policia acostuma a punxar els telèfons dels sospitosos i, si parlen un idioma estranger, contracten intèrprets perquè els les transcriguin traduïdes. També se'n fan servir per traduir els interrogatoris de detinguts estrangers. En aquest cas van contractar, a través d'una empresa, una traductora d'albanès de 40 anys que vivia a l'Hospitalet de Llobregat. Segons els Mossos "estava conxorxada" amb els presumptes delinqüents, "els avisava que els estaven investigant amb la finalitat que extremessin les mesures d’autoprotecció perquè poguessin continuar l'activitat delictiva".

Infografia dels Mossos d'Esquadra per explicar l'estructura de la banda de lladres

El grup va fer com a mínim 42 robatoris, segons la policia, a les zones del Pirineu gironí, la Catalunya central i l'àrea metropolitana de Barcelona. El cap duia compatriotes d'Albània, els allotjava, i un col·laborador romanès s'encarregava de llogar els cotxes que feien servir i que canviaven cada setmana per evitar sospites. Dues gestories de Barcelona i Cerdanyola del Vallès s'encarregaven de gestionar la documentació.

Qui triava els habitatges on s'havia de robar era el cap de la trama, gairebé sempre cases aïllades. Els lladres hi entraven al vespre –així podien evitar les cases on hi havia gent– forçant les finestres i ho escorcollaven tot buscant diners, joies i objectes fàcils de transportar i revendre. Els objectes, segons els Mossos, els venien a un pare i un fill que tenien una empresa de numismàtica a Barcelona i que sabien que eren robats.

El 20 d'abril els policies van escorcollar vuit immobles a Barcelona, Cerdanyola i l'Hospitalet. Van arrestar onze persones pels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, compra d'objectes robats, falsificació documental i revelació de secrets. El jutge va enviar sis dels detinguts a la presó de manera provisional, la resta van quedar lliures amb càrrecs. Segons els Mossos ara el grup ha quedat completament escapçat, però no descarten fer més detencions.

stats