La festa de la calçotada de Valls segueix internacionalitzant-se amb la mirada ara dels països asiàtics
Es calcula que més de 40.000 persones han passat per la capital de l'Alt Camp, amb una forta presència de turistes asiàtics, especialment japonesos
VallsLa festa de la Calçotada de Valls ha arribat aquest diumenge al migdia al seu punt àlgid amb la celebració del concurs de menjar calçots. Un any més, els carrers de Valls s'han omplert de gom a gom i es calcula que han passat per la capital de l'Alt Camp més de 40.000 persones. També segueix creixent la presència de turistes asiàtics i l'interès dels mitjans de comunicació de tot el món. Les principals agències nipones han organitzat viatges per conèixer la festa. Els preus enguany han baixat. El calçot es paga entre els 10 i 12 cèntims. També els restaurants de la zona mantindran els preus per poder atreure de nou els 400.000 clients que cada any venen a l'Alt Camp per menjar una autèntica calçotada a la seva terra d'origen.
Interés del japó
Enguany ha estat el torn d'una de les principals televisions japoneses. El corresponsal a Espanya del programa Waratte Koraete, conegut com Yanagawa, de la cadena Nihon Terebi, ha estat prenent imatges per un dels seus reportatges, i fins i tot s'ha animat a participar en el concurs de menjar calçots, on ha quedat en una remarcable setzena posició i ha engolit més d'un centenar de calçots en una hora.
El reportatge s'emetrà el mes vinent al Japó en horari 'prime time' i es calcula que el veuran entre 15 i 20 milions d'espectadors. L'interès a l'Àsia pels costums de Catalunya, i en concret les de l'Alt Camp, no para de créixer. Mentre que la Xina es fixa en els castells i s'ha creat la colla dels xiquets d'Hangzhou, els japonesos es mostren encisats per les tradicionals calçotades d'hivern de Valls.
10 milions de calçots
I és que de moment les exportacions que es fan dels calçots a les comarques de Tarragona són poc significatives, i més aviat esporàdiques, però els productors no descarten que es pugui acabar buscant nous mercats per al producte, sobretot amb aquest creixent interès per part de països asiàtics. Com ha expicat Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Comerç de Valls, el nombre de productors no deixa de d'augmentar, la IGP Calçot de Valls ja té 50 productors adscrits, que produiran enguany 10 milions de calçots, una setena part de la producció que es preveu que s'assoleixi entre totes les comarques tarragonines. La collita serà excel·lent, en qualitat i quantitat, però el preu serà inferior que l'any passat -entre els 10 i els 12 cèntims d'euro la unitat- ja que la producció és més alta i es pot fer front a la demanda.
La festa de la calçotada de Valls dóna el tret de sortida oficial a la temporada de calçotades de l'Alt Camp. En aquestes tres dècades, el nombre de restaurants que les ofereixen s'ha multiplicat per cinc, sent actualment més d'una cinquantena. Enguany estrenen una web on es poden consultar els menús i els preus que ofereixen, uns preus que com ve passant els últims anys es mantindran per poder esquivar la crisi, i mantenir els més gairebé 400.000 clients que visiten la comarca cada any.
3,5 quilos de calçots en 45 minuts
El punt àlgid de la festa de la calçotada de Valls ha arribat amb el concurs de menjar calçots. Una vintena de valents s'han inscrit al concurs i han consumit entre tots més de 3.500 calçots. Un any més el barceloní Adrià Wegrzyn ha superat tots els contrincants amb més de tres quilos i mig de calçots menjats en tres quarts d'hora. Wegrzyn ha guanyat set cops de les onze que ha participat i enguany ha quedat a només docents grams de superar el rècord del concurs. El millor menjador de calçots de Catalunya ha reconegut que malgrat li agraden i els gaudeix, a partir del primer quart d'hora "és fa dur" i cal pensar en altres coses per poder seguir endavant.