Societat 01/09/2014

Un estudi assenyala la carn com l'enemic a batre per plantar cara al canvi climàtic

Científics de la Universitat de Cambridge alerten que, sense un canvi de tendència, la producció d'aliments serà responsable, l'any 2050, del 50% dels gasos d'efecte hivernacle

Europa Press
2 min
Dues porcions de 85 grams de carn vermella i cinc ous a la setmana és la dieta que proposen els experts per frenar l'augment de gasos d'efecte hivernacle / GETTY

MadridUn estudi de la Universitat de Cambridge, publicat al 'Nature Climate Change', arriba a la conclusió que allò que mengem té un impacte ambiental més important del que es creia fins ara. Segons els investigadors, si els ciutadans del món adaptessin una dieta més sana s'aconseguiria fer un pas decisiu per lluitar contra el canvi climàtic i, a més, es podria assegurar que hi hagués aliments suficients per a tothom. Científics de la Universitat de Cambridge alerten que, si no es canvia la tendència actual, la producció d'aliments anul·larà els guanys aconseguits per la reducció de gasos d'efecte hivernacle. La carn, apunten, és l'enemic a batre.

Al món hi viuen més persones que mai, i hi ha més gent amb un nivell de vida superior. Això, i la globalització dels gustos i els costums, ha disparat el consum de carn fins a nivells impensables fa només uns anys. Però per aconseguir produir més animals cal més terra cultivable i és aquí on comença el problema: arreu del món grans extensions de boscos van desapareixent per deixar espai al sòl agrícola. Al marge de la pèrdua de la biodiversitat, la desforestació fa augmentar les emissions de carboni. I, com més producció ramadera, més nivells de metà. Un cercle que es tradueix en un augment molt important de gasos d'efecte hivernacle. Més residus nocius, més contaminació.

Els científics apunten que, si tot segueix el camí actual, l'any 2050 hi haurà un 42% més de terres de cultiu, mentre que l'ús de fertilitzants augmentarà dràsticament en un 45% respecte als nivells del 2009. En l'altra costat de la balança, un 10% dels boscos tropicals desapareixerà en els propers 35 anys.

Amb menys boscos, més fertilitzants i més emissions de metà procedents del bestiar, els gasos d'efecte hivernacle procedents de la producció d'aliments augmentarà en gairebé un 80%. Això farà que, l'any 2050, les emissions provinents de la producció d'aliments igualin les emissions de gasos d'efecte hivernacle del conjunt de l'economia global. És amb aquestes dades a la mà que els autors de l'estudi apunten que la lluita contra el gasos d'efecte hivernacle, causants del canvi climàtic, han de passar necessàriament per l'alimentació. "És imperatiu trobar maneres d'aconseguir alimentar tota la població mundial sense necessitat d'expandir els cultius o pastures", explica Bojana Bajzelj, del departament d'Enginyeria de Cambridge i autora de l'estudi.

Amb tot, salvar el planeta no vol dir necessàriament renunciar de forma dràstica la carn, sinó senzillament limitar-ne el consum. Dues porcions de 85 grams de carn vermella i cinc ous a la setmana és la dieta que proposen els experts si es vol mantenir el problema sota control, sense deixar de menjar carn.

stats