Digitalització
Societat 22/09/2022

Del carnet de la 'bíblio' a la targeta sanitària: el Govern crea un moneder digital per tenir-ho tot al mòbil

La targeta sanitària digital estarà disponible la setmana que ve a través d'una web

N.V.
2 min
La nova cartera digital es posarà en marxa, en un principi, amb la targeta sanitària individual

BarcelonaLa targeta sanitària també serà digital a partir del 27 de setembre. El Govern ha llançat una web que permetrà als ciutadans tenir un moneder virtual al mòbil i identificar-se als llocs públics només amb el telèfon: és a dir, sense portar a sobre la targeta de plàstic. Així ho han explicat avui el conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en l'acte de presentació.

La primera identificació disponible serà la targeta sanitària individual, que, per ara, permetrà als usuaris anar a qualsevol de les 3.200 farmàcies que hi ha a Catalunya i recollir els medicaments amb recepta a través del mòbil. Més endavant, el 2023, quan tots els centres d'atenció primària (CAP) s'actualitzin tecnològicament, també servirà per acreditar-se i demanar visites al metge.

A partir del mes d'octubre, ha dit Puigneró, el sistema "incorporarà progressivament" més targetes d'identificació pública, com ara el carnet de família nombrosa, el Carnet Jove, la T-Mobilitat o els carnets de la biblioteca. El conseller ha afegit que també s'hi inclouran targetes d'entitats privades amb les quals ja estan treballant, tot i que no ha volgut donar detalls de quines.

"L'objectiu és fer la vida més fàcil a les persones", ha assegurat Puigneró, que ha explicat que el sistema no anul·la les targetes anteriors, que seguiran sent vàlides, perquè cap ciutadà –pensant sobretot en la gent gran– quedi fora del sistema. "És un projecte d'empoderament digital de la ciutadania", ha insistit el conseller. Al seu torn, Argimon ha detallat que a hores d'ara hi ha un 40% dels CAP que ja podrien fer la lectura digital, i durant el 2023 s'equiparà la resta. "Comencem amb les farmàcies perquè ja estan tecnològicament preparades", ha dit. A banda dels telèfons d'informació habituals del Govern, el president del Col·legi de Farmacèutics, Jordi Casas, ha assegurat que el seu sector estarà format i disposat a ajudar les persones que vulguin fer el canvi. "Ja hem fet altres grans canvis de processos, com amb la recepta electrònica o durant la pandèmia, i estem preparats", ha assegurat Casas.

Com funcionarà?

Digitalitzar les targetes requereix alguns passos previs. Caldrà entrar a la web https://lamevacartera.gencat.cat i posar-la com a accés directe al telèfon. D'aquesta manera funcionarà com una aplicació. Un cop dins de l'aplicació, caldrà acceptar el tractament de les dades personals i identificar-se a través d'un certificat digital prèviament demanat, sigui l'idCAT o un altre sistema. Superat aquest pas, caldrà descarregar les targetes per poder-les utilitzar.

El departament ha explicat que s'ha decidit fer servir una web, en lloc d'una app, perquè d'aquesta manera el sistema és apte per a tota mena de telèfons mòbils i es pot actualitzar i millorar sense interrupcions per a l'usuari. A més, el departament ha garantit que d'aquesta manera les dades no surten del departament i, per tant, poden garantir la seva seguretat.

stats