Societat 18/06/2015

Cas 4-F: Antifrau reconeix dubtes sobre la pensió a dos guàrdies urbans condemnats per tortures

L'Oficina detecta "grolleres coincidències temporals" en el fet que una de les baixes coincideixi amb la sentència condemnatòria

Ara
2 min
“Pensava que acabaria morint a la comissaria”

BarcelonaL'Oficina Antifrau de Catalunya ha respost la denúncia presentada per la CGT en relació a la revisió de la concessió de les invalideses permanents concedides als agents de la Guàrdia Urbana Víctor Bayona Davila i Bakari Samyang Viedma -el testimoni dels quals va ser clau en la detenció de sospitosos del cas conegut com a 4F, que el documental Ciutat morta va situar en el focus de l'actualitat. Antifrau expressa ara els seus dubtes sobre les pensions concedides a aquests agents just després que fossin condemnats a dos anys i tres mesos de presó per haver torturat, el 2006, Yuri Sarran, el jove fill del cònsol de Trinitat i Tobago a Noruega.

En el seu escrit datat el 15 de juny, l'Oficina apunta que les pensions es van concedir "malgrat les raonables sospites relatades per part del denunciant, malgrat les grolleres coincidències temporals que s’han copsat (en especial, el fet que la primera de les baixes coincideix amb el dictat de la primera sentència condemnatòria d’instància), malgrat l’inexplicable paral·lelisme en l'esdevenir psicopatològic de dues persones diferents".

La direcció d'Antifrau, que arxiva les actuacions engegades amb motiu de la denúncia de la CGT -sense prejudici de la possibilitat" de reobrir-lo-, constata que les baixes van ser tramitades de manera "acrítica" per l'ICS, l'Ajuntament i l'ICAM. I emplaça el departament de Justícia, entre d'altres, a fer "una referencia explícita, a les notificacions que es practiquin a les corresponents autoritzacions, del deure d'abstenir-se d'activitats que suposin risc de conflictes d'interessos amb l'ocupació pública". Es dirigeix, també, a l'Institut Nacional de Seguretat Social per si estima oportú "extremar els controls i proves mèdiques" en les incapacitats atorgades als dos agents.

La CGT valora aquesta resolució, que es pot llegir íntegrament en aquest enllaç, assegurant que deixa constància novament de les "raonables sospites" que ha deixat un cas amb "grolleres coincidències temporals". Un procés, que entenen "irregular", de reconeixement de la prestació que podria estar emmarcat en un intent d’ocultació de casos de denúncies de tortures contra aquests agents mentre prestaven els seus serveis per a la Guàrdia Urbana.

stats