Educació
Societat 28/01/2021

Castells defensa els exàmens online tot i les crítiques dels rectors universitaris

El ministre fa una "crida a la responsabilitat" perquè s'escolti els estudiants i l'acusen de "populista"

2 min
Estudiants caminant per la plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola. CRISTINA CALDERER

MadridTensió dialèctica entre els rectors universitaris i el ministre Manuel Castells, que aquest dijous ha sortit en defensa dels estudiants que demanen fer els exàmens de manera telemàtica després que en alguns punts no s'hagin pogut aplicar les mesures sanitàries pertinents en un context d'incidència de coronavirus desbocada. "Cal prioritzar la salut", ha volgut deixar clar en roda de premsa Castells, que ha rebutjat que sigui moment d'entrar en un debat de fons sobre el model educatiu. Aquest dimecres la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (Crue) va emetre un comunicat molt dur en el qual acusaven Castells –sense citar-lo– de "populisme" i feien una defensa tancada de la presencialitat. El ministre ha qualificat de "poc digne" que es vulgui fer un debat polític sobre una situació excepcional –ha recordat que ell també és partidari d'una educació presencial– i ha fet una "crida a la responsabilitat" a rectors i degans perquè escoltin els estudiants.

"Que no es pensin que s'inventen les imatges que publiquen els mitjans", ha remarcat Castells, després que els rectors en el seu comunicat puntualitzessin que es podien haver donat "incidents aïllats que no reflecteixen la realitat dels campus universitaris". El ministeri no té competències per imposar que els exàmens es facin des de casa i, de fet, Castells tampoc ha volgut donar la seva opinió sobre si efectivament caldria aturar momentàniament l'assistència a les aules. "La línia vermella és el que decideixen les autoritats sanitàries de cada comunitat", ha respost quan se li ha preguntat a quina incidència de covid-19 caldria arribar perquè es pronunciés explícitament a favor de les classes i exàmens per via telemàtica.

En aquest sentit, aquesta tarda la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, traslladaran als seus interlocutors aquest debat, tal com ha anunciat Castells. A més, ha convocat la Conferència General de Política Universitària, on estan representades les comunitats autònomes i s'aborden aquestes qüestions, i ha asseverat que es tornarà a reunir amb la Crue i les organitzacions estudiantils. "El que no farà el ministeri és ser indiferent a la preocupació expressada de manera múltiple", ha insistit el ministre.

"No rectificaré"

La polèmica es va originar amb una carta que el ministeri va enviar a la comunitat universitària en la qual sol·licitava que es fessin les avaluacions online sempre que no es poguessin garantir les mesures sanitàries, després que els estudiants ja portessin dies reivindicant que no volien fomentar aglomeracions en plena tercera onada. "No rectificaré", ha assegurat Castells, davant les crítiques dels rectors, a qui ha demanat "no fer política de qualsevol cosa". El ministre ha indicat que "caldria fer una investigació" per aclarir si és generalitzat que en les facultats no s'estiguin guardant les distàncies –no ha concretat si ho demanarà formalment– i ha apuntat que si es poden fer els exàmens presencials, "molt millor". "Però cal ser capaços de fer-ho d'una altra manera quan no hi ha un altre remei", ha afegit. A més, ha recordat que al mes de juny, durant la primera onada, ja es va fer així i "no hi va haver grans problemes". 

stats