Tarragona i Barcelona, dues festes castelleres amb històries d'èxit paral·leles

La plaça Sant Jaume de la capital catalana ha vist la primera construcció de deu pisos de la història

Les diades castelleres de Tarragona i Barcelona, amb motiu de les seves respectives festes majors de Santa Tecla i la Mercè, han eclipsat part del món casteller aquest cap de setmana. Tarragona va ser la primera d'agafar el relleu divendres, amb els castells de gamma extra de la Jove i els de vuit pisos dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Barcelona, per la seva banda, ha viscut un completíssim cap de setmana, gaudint dissabte dels nou pisos de la diada de colles locals, a banda de l'estrena del quatre de vuit dels de la Sagrada Família. La cirereta ha arribat aquest diumenge, esdevenint plaça de deu amb la millor exhibició que ha viscut mai la capital catalana.

Els castells del màxim nivell se succeeixen a una sola setmana de les jornades centrals del tradicional Concurs de Castells, que va arrencar a Torredembarra a cobert i amb l'estrena del quatre de vuit d'uns Castellers de Badalona que van endur-se el màxim guardó.

Tres dies consecutius de castells han donat per a molt, però cal destacar les fites més rellevants. La tarragonina plaça de la Font va repartir sorts desiguals a les colles de la ciutat. Mentre la Jove destacava en sumar tres construccions de gamma extra, coronant el seu primer tres de nou amb folre i agulla, els Xiquets de Tarragona ensopegaven amb el tres de nou amb folre i acabaven l'actuació amb els castells bàsics de vuit. Mentre els Castellers de Sant Pere i Sant Pau descarregaven la tercera clàssica de vuit de la seva història –tres i quatre de vuit més dos de set–, els Xiquets del Serrallo van haver de desmuntar dos dels seus castells, de manera que van acabar la diada amb només dues construccions descarregades. Dissabte, les quatre formacions van dur els seus pilars des de la catedral fins l'Ajuntament sense fer llenya, una fita que no s'assolia des del 2012.

Un espectacle històric

A Barcelona la plaça de Sant Jaume s'ha vestit de llarg per vibrar amb els castells de nou pisos de tres de les formacions de la ciutat. Els Castellers de Sants, que van segellar la millor actuació, els de la Vila de Gràcia i els Castellers de Barcelona van completar els nou pisos. El format de la diada va fer que la colla santsenca aplacés l'atac a la gamma extra fins al Concurs. Van descarregar els dos castells bàsics de nou i el quatre de vuit amb agulla. Van arrodonir la diada amb el pilar de set amb folre. Les altres dues formacions van poder amb el quatre folrat però van ensopegar amb el tres. Els Castellers de la Sagrada Família van descarregar el primer quatre de vuit de l'any i la Jove el cinc de set amb agulla. Els Castellers del Poble Sec van ensopegar amb el dos i se'n van anar amb regust amarg.

Només 24 hores després, els Minyons de Terrassa han regalat a la ciutat la seva primera aleta de deu pisos. No s'havia vist mai abans res de semblant a Barcelona. Els malves van segellar una actuació del màxim nivell superant la que van exhibir a Vilafranca del Penedès per Sant Fèlix. Van haver de defensar els compassos finals del tres emmanillat, van acompanyar-lo d'un correcte cinc de nou i d'un laboriós dos de nou amb folre i manilles. La diada va servir perquè els Castellers de Barcelona es traguessin una espina descarregant els dos castells de nou pisos. La Colla Joves Xiquets de Valls va donar la cara, però va haver de renunciar a una diada d'ensomni. Van començar la seva actuació amb el cinc de nou folrat, que va fer llenya tot just després de l'aleta. Dominat el tres de nou amb folre van atacar el dos emmanillat però van tornar a fer llenya. Les dues caigudes van ser dures i l'actuació va haver d'aturar-se pel col·lapse dels serveis sanitaris.

Més continguts de